Hirdetés

Ebből baj lesz! Nézzék, mit művelnek a magyarok karácsony előtt

Nap Híre portré Nap Híre

Szinte elképesztő tendencia kezd kirajzolódni, ha megnézzük, hogyan vásárolnak a magyarok ajándékot karácsony előtt.

Az eMag adatai szerint közel kétszer annyian hitelből próbálják megvásárolni a termékeket, mint tavaly ilyenkor. Hogy 2022 karácsonya is tökéletes legyen, úgy látszik, sok magyar túlnyújtózkodik a takaróján. (Ráadásul többet költünk, kevesebb ajándékért.)

És a személyi kölcsönök emelkedése, már korábban elkezdődött. Tavaly októberhez képest 80 százalékponttal, novemberben pedig 96 százalékponttal volt magasabb az áruhitelre történő vásárlások száma az eMAG-nál, vagyis nagyjából kétszer annyian élnek ezzel a lehetőséggel náluk, mint egy évvel ezelőtt, derül ki a társaság keddi közleményéből. 

A cég kiemelte, hogy a karácsonyi vásárlási szezon eddigi részében "ingyenhitellel" a legtöbb eMAG-vásárló okostelefont, háztartási nagygépet, televíziót és laptopot vásárolt. Idén összességében 20 százalékkal több ilyen vásárlást regisztráltak az üzletekben, mint 2021 első tíz hónapjában. 

A legtöbb áruhiteles vásárló Budapestről és Pest megyéből, Baranya megyéből, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből adja le a rendelését.

Az RTL Klub Híradója nem is olyan régen annak járt utána, milyen következményei lehet annak, ha valaki nem fizet. A 0 százalékos áruhitel felvételénél, ha valaki késik a fizetéssel, akkor elvész a kedvezmény, és akár 39 százalékos kamatozású kölcsön islehet belőle, a normál kamatszinttel. Érdemes tehát vigyázni, nehogy baj legyen.

A hitelek népszerűsége azért érthető. Novemberben Európa legrosszabb inflációs adatát tudhatta magáénak Magyarország, az emberek viszont szeretnék fenntartani azt az életszínvonalat, amit korábban éltek. Összességében valamivel több, mint 22 százalék volt az infláció, azonban a boltok árait nézve az élelmiszereknél például a 40-50 százalékos drágulás sem ritka és ez még nem is a legmagasabb szám. Ez pedig érthetően megterheli a családi kasszát. A kormány pedig 2023-ban is súlyos inflációra készül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés