Hirdetés

Többet költünk, kevesebb ajándékért: hétvégén tömegek lepték el a magyar boltokat

Garai Kitti portré Garai Kitti

Pécsett és Budapesten is megteltek a bevásárlóközpontok ezüstvasárnap, de a tapasztalatok szerint idén visszafogottabban vásároltak az emberek. 

Utoljára 26 éve mért ekkora drágulást a KSH, mint a múlt hónapban. Az ékszerek 21, a mosógépek 15, a játékok pedig 8 százalékkal kerülnek többe tavalyhoz képest. Az áremelkedések miatt a magyar emberek kétszer is meggondolják, mire mennyit költsenek.

Vasárnap olyan sokan voltak a bevásárlóközpontokban, mint tavaly ugyanilyenkor. A vásárlók azonbn arról számoltak be, hogy azért töltöttek idén hosszabb időt a plázákban, mert az olcsóbb ajánlatok után kutakodtak. Az interneten is vásárlási hullám indult a közelgő karácsony miatt.

Dévavári Dezső, az olcsobbat.hu üzletágvezetője arról számolt be, hogy 10 százalékkal csökkent a mobiltelefonok és 25 százalékkal az okosórák forgalma, a növekedések esetében pedig körülbelül duplájára nőttek a hütőgépek, és négy-ötszörösére nőttek a láncfűrészek és a kenyérsütők iránt kereslet. 

A magyar emberek átlagban 47 500 forintot szánnak karácsonyi ajándékra idén. Az infláció miatt ez 11 700 forinttal jelent több kiadást, mint tavaly.

Hivatkozás másolása

"Többet fogunk elkölteni, mint tavaly karácsonykor. Azonban volumenében, mennyiségében már ez közel sem biztos. Idén szerényebb lesz a karácsony sokak számára, hiszen a reáljövedelmek jelentős mértékben csökkenek már Magyarországon" - nyilatkozta a RTL-nek Hornyák József, a portfolio.hu makroelemzője.

A közelgő karácsonyi ünnepről már írtunk a Naphire.hu-n. Többek között megállapítottuk, hogy sok helyen szinte a gatyáját is otthagyja, aki méretes fenyőfát vásárol.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés