Hirdetés

Van egy kis üzemanyaghiány az országban - itt van, mikortól enyhülhet

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Aggódnak a magyar autósok

Hivatkozás másolása

Üzemanyaghiány. Az egyik legnépszerűbb keresés most az interneten. Nem véletlenül, hiszen a hírek szerint már egyes Mol kutakon is akadozik a tankolás. Az emberek aggódnak.

De nézzük is gyorsan, hogy van-e rá okuk. Kezdjük az RTL Híradójával, akik Budapesten és vidéken is találtak olyan kutakat, ahol nem volt 95-ös benzin vagy dízel. A Mol szerint ez minden ötödik kútjukon előfordult az elmúlt napokban.

Ők az ATV Híradóját arról tájékoztatták, hogy a termékhiány a hálozat 20 százalékában jelentkezett, jellemzően pár óráig okoz gondokat. Hozzátették, ennek ellenére a töltőállomásaik üzemelnek, a tanker autók pedig folyamatosan úton vannak.

Ezután még kedden reggel Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon elárulta, hogy újra ülésezni fog az Energia-vészhelyzeti Operatív Törzs. Konkrétumokat nem árult el, de posztjában külön kiemelte a belföldi energiaellátás biztonságának és megfizethetőségének fontosságát, így sejthető, hogy az egíyre gyűrűző üzemanyaghiány is terítéken lehet, ha éppen nem ez a fő téma.

Nehéz elképzelni, hogy van olyan autós jelenleg az országban, aki mindig azt és annyit tudott tankolni, amit és amennyit akart. Több levelet kapott az olvasóitól a Nap Híre is, hogy hol, melyik kúton nincs éppen egyáltalán üzemanyag, vagy csak a drágább terméket lehet megvásárolni.

A hvg.hu információi szerint a fenti ülésen az üzemanyaghiány mellett az ársapkáról lehet szó, miután a kisbenzinkutasok egy jó része már nem kap üzemanyagot a Moltól, illetve maga a Mol is újabb korlátozásokat vezetett be, ahogyan a Shell kutjainál is meg van szabva, hogy mennyit tankolhatunk. 

A Mol Nyrt. jelentős mennyiségű készletein felül a biztonsági kőolaj és kőolajtermék készletek 74 napnyi nettó importnak felelnek meg – ez derül ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adataiból. A Világgazdaság cikke szerint ez a mennyiség a hazai fogyasztásra vetítve is hosszabb időre biztosítani tudja a folyamatos ellátást. 

A folyamatos, kiegyensúlyozott ellátáshoz egyébként szükség lenne arra, hogy a százhalombattai finomító, a Dunai Finomító (Dufi) folyamatosan működjön. Ott jelenleg felújítások zajlanak és jó, ha 55 százalékosan működik az üzem. Azt ígérik, hogy december 2-től teljes kapacitással termelhet, az üzemanyaghiány valamikor ezt követően enyhülhet.

Ahol van benzin és gázolaj, mennyiért lehet tankolni?

Hivatkozás másolása

A Holtankoljak beszámolója szerint november utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak. A beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb. 

A 95-ös benzin piaci ára a kutakon 627 forint lesz, míg egy liter gázolaj 692 forintba kerül majd annak, aki nem tudja megvenni a hatósági áras 480 forintos üzemanyagokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés