Hirdetés

Hányas volt matekból? Mutatjuk, hogyan juthat tovább a magyar válogatott a csoportjából

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Mint arról beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 101. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Skóciát vasárnap a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban, ezzel négyesében harmadik helyen végezve megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra.

A küzdelmes találkozón végig a magyarok álltak közelebb a vezetéshez, mert a riválist mindkét félidőben egy-egy alkalommal csak a kapufa mentette meg a góltól. A tízperces hosszabbítás utolsó pillanataiban aztán egy gyors ellentámadás végén Sallai Roland visszagurított labdájából a csereként beállt Csoboth megszerezte az "életben maradást" jelentő gólt.

A csoportkör végén hatból a négy legjobb harmadik jut tovább, jelenleg a magyarok három ponttal és mínusz hármas gólkülönbséggel állnak.

Mire elég a győzelem?

Hivatkozás másolása

Csoboth Kevin gólja azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak megmaradt az esélye a továbbjutásra, de nézzük, pontosan hogyan.

A 24 csapatos, 6 darab 4 csapatos csoportból álló mezőnyből a legjobb 16 közé minden csoport első két helyezettje kerül – ez a magyarokat is magában foglaló A csoportból Németország és Svájc. A legjobb 16 közé kerül továbbá a 6 csoport közül 4 harmadik helyezettje.

A magyar válogatott a csoportmeccsek után 3 ponttal és mínusz 3-as gólkülönbséggel végzett (2 rúgott, 5 kapott góllal) az A csoport harmadik helyén (hiszen a skótok elleni győzelem előtt Svájctól 3-1-re, Németországtól 2-0-ra kaptunk ki). Ennek kell jobbnak lennie legalább két harmadik helyezett végeredményénél.

Az M4Sport összeszedte, hogyan lehetünk a 4 legjobb harmadik helyezett között.

  • A B csoport utolsó fordulójában Albánia Spanyolországgal, Horvátország Olaszországgal csap össze. Magyar szempontból fontos lenne, hogy se az albánok, se a horvátok ne győzzenek.
  • A C csoportban Anglia Szlovéniával, Dánia Szerbiával mérkőzik. Ha az angolok győznek, akkor a dán-szerb eredményétől függetlenül a magyarok jobban végeznek, mint a C csoport harmadik helyezettje.
  • A D csoport harmadik helyezettjét aligha előzhetjük meg. Erre csak akkor van esély, ha Hollandia legalább 5 góllal megveri Ausztriát.
  • Az E csoportban minden résztvevő 3 ponttal várja az utolsó fordulót. Itt gyakorlatilag lehetetlen előznünk a harmadik helyezettet – ehhez az kellene, hogy sem a Szlovákia-Románia, sem az Ukrajna-Belgium meccs ne legyen döntetlen és a harmadik helyezett legalább mínusz hármas gólkülönbséggel zárja a csoportot (jelenleg a csoportharmadik Szlovákiának 0, a csoportnegyedik Ukrajnának -2 a gólkülönbsége).
  • Az F csoportban fontos, hogy a biztos továbbjutó portugálok ne kapjanak ki a grúzoktól. Ha a cseheknek nem sikerül legyőzniük a törököket, akkor a magyarok biztosan megelőzik a csoport harmadik helyezettjét, ha legyőzik őket, akkor a magyar és a török gólkülönbségek döntik el, ki a jobb harmadik helyezett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés