Hirdetés

Változtak a magyar útdíjszabályok, vannak, akik nagyon jól járnak

Nap Híre portré Nap Híre

Az érdekképviseletek közbenjárására két hónap haladékot adtak a buszoknak.

Ahogy arról korábban a Naphire.hu is beszámolt, januártól emelkedtek az útdíjak, sőt, bővült a díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza is. 

Most azonban valami változott: az útdíjrendelet tavalyi módosítása alapján az autóbuszok február 1-től kerültek volna ki az időtartam alapú, e-matricás rendszerből, a teherautókhoz hasonlóan használatarányosan fizettek volna az utak használatáért. 

Az érdekképviseletek közbenjárására azonban változtatásokat kezdeményeztek, ezért két hónap haladékot adtak a buszoknak.

Április 1-ig új díjstruktúrát dolgoznak ki: az 5 tonna alatti és az 5 tonna feletti járműveket külön kategóriára bontják, és várhatóan kevesebbet kell majd a kisebb személyszállító járművekért fizetni, mint azt eredetileg tervezték. A január 31-én lejáró éves autópálya-matricák helyett természetesen újat kell majd venni erre a két hónapra - írja az Origo.

Az új rendszer szerint már nemcsak a gyorsforgalmi-, hanem a főutak (jellemzően az egy- és két számjegyű főutak) használatáért is fizetniük kell a 9 főnél nagyobb személyszállító járműveknek, mégpedig annál többet, minél nagyobb a kibocsátott szennyezésük.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés