Hirdetés

Lelepleződtek: ők állnak Magyar Péter mögött az Önök véleménye szerint

Nap Híre portré Nap Híre

Felmérést készített a Publicus Intézet Magyar Péter pártjáról, amelyből többek között az derült ki, hogy az emberek szerint Soros György és Gyurcsány Ferenc áll az újdonsült politikus mögött. 

A Publicus Intézet a Népszava számára végzett reprezentatív felmérést, amelyből az derült ki, hogy az emberek 20 százaléka biztosan a Tisza Pártra szavaz majd a 2024-os választásokon, illetve 11 százalék valószínűleg rájuk teszi a voksát két év múlva. A kérdésnél mindössze egyetlen százalék mondta azt, hogy „csak egy széles körű ellenzéki összefogás" esetén szavazna Magyar Péter pártjára. A válaszadók 4 százaléka valószínűleg nem, 49 százaléka pedig biztosan nem tenné a Tisza Pártra az ikszet. A Népszava megjegyzi, hogy 15 százalék nem felelt erre a kérdésre. 

A felmérésből az is kiderült, hogy a Fidesz–KDNP hívei utasítják el a legnagyobb mértékben az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá, és csupán 1-1 százalék állította, hogy biztosan vagy valószínűleg megjelölné a szavazólapon a Tiszát. Az ellenzéki szavazók közül 23 százalék mondta, hogy biztosan, további 17 százalék valószínűleg rá szavaz, vagyis tízből négy ellenzéki tudná támogatni Magyar Péteréket – írja a Blikk.

Ám Magyart nem tartják ennyire sokan alkalmasnak a miniszterelnöki posztra. A kérdésre összesen 26 százalék felelt igennel vagy inkább igennel, 61 százalék viszont nemmel, vagy inkább nemmel. 

Ez azért is lehet, mert senki sem tudja igazán, hogy Magyar Péter mely politikai oldalhoz sorolható. A kutatásban részt vevők 21 százaléka szerint inkább jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint pedig középen áll, míg 15 százalék viszont úgy vélekedik, nem lehet besorolni egyik oldalra sem (további 9 százalék nem válaszolt erre a kérdésre). 

Magyar Péter motivációit illetően politikai beállítottságtól függően változnak a vélemények: összességében 44 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy Magyar Péter azért kritizálja a kormányt, mert csalódott a Fideszben és egy jobb országot szeretne. A kormánypártok szavazóinak körében ez az állítás csak 11 százalékot kapott, az ellenzékiek között 64-et, a Tisza Párt hívei között viszont 86-ot. A kormánypárti szavazók szerint Magyar Péter azért lépett be a politikába, mert sértett, amiért elhagyta a felesége és a Fidesz közelében nem becsülték meg eléggé.

A kutatásban részt vevők fele igaznak, vagy inkább igaznak tartja azt a véleményt, hogy Magyar Péter mögött a politikai élet más szereplője áll vagy valaki irányítja. Tízből négy válaszadó viszont inkább nem tartja igaznak ezt a vélekedést. Abban viszont, hogy ki állhat mögötte, nagyon megoszlanak a vélemények. 19 százalék szerint Gyurcsány Ferenc, 14 százalék szerint Soros György, 7 százalék szerint Orbán Viktor. Csányi Sándor és Rogán Antal csupán 2-2, Pintér Sándor és Lázár János 1-1 százalékot kapott.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés