Hirdetés

Brutálisan előretört Magyar Péter pártja, kivégezheti a Momentumot és a Kutyapártot

Nap Híre portré Nap Híre

Úgy tűnik, tovább erősödött Magyar Péter pártja.

A Republikon Intézet április 22 és 26. között készült reprezentatív felmérése szerint tovább erősödött Magyar Péter pártja áprilisban: a teljes népességen belül 14, a pártválasztók körében 18 százalékon áll a Tisza Párt. 

A kegyelmi ügy és Magyar Péter berobbanása után évek óta nem látott mélyponton volt a Fidesz-KDNP támogatottsága március végén. Pár héttel később hibahatáron belüli növekedést értek el: a teljes népesség körében 2 százalékponttal (27 százalék), a pártválasztóknál pedig 1 százalékponttal (35 százalék) nőtt a kormánypártok szavazótábora - írja a Telex

A DK. az MSZP és a Párbeszéd március végén jelentette be, hogy közös EP-listát állítanak és az önkormányzati választáson is együtt indulnak. Míg márciusban összesítve 17, illetve 22 százalék volt a három párt támogatottsága a teljes népesség és pártválasztók körében, április végén a közös listával 19, és 22 százalékot értek el. A Republikon elemzése szerint a három baloldali párt megállapodása után három nagyobb politikai tömb alakult ki: a kormánypártok, a baloldali összefogás és a „harmadik utas” blokk, a Tisza Párt főszereplésével.

Magyar Péter pártja alig pár hét alatt a teljes népességben 3, a pártválasztók körében pedig 2 százalékponttal növelte a támogatottságát. Jelenleg a teljes népesség 14, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a Tisza Pártra. A Republikon szerint Magyar Péter a DK-MSZP-Párbeszéd összefogást nem szorongatja, azonban a növekedési potenciálja nagyobb, mint a hárompárti szövetségnek, így nem kizárt, hogy  június 9-ig felzárkózzon, és feljöjjenek a második helyre. Egyébként a Medián és az Iránytű Intézet felmérése szerint már most a Tisza Párt a legerősebb ellenzéki formáció.

Magyar Péter kivégzi a Momentumot és a Kutyapártot? 

Az már korábban is látszott, hogy a Tisza Párt elsősoban a Momentumtól és a Kutyapárttól viszi el a szavazókat, de a két párt április végére 1-1 százalékponttal vissza tudtak kapaszkodni a teljes népesség és pártválasztók körében. A Momentum a teljes népesség körében 4, a pártválasztók között 5 százalékon áll, míg a Kutyapártra 5, illetve 6 százalék szavazna. Mindezek alapján még nem biztos, hogy ez a két párt eléri az EP-választáson az 5 százalékos küszöböt. A Mi Hazánk Mozgalom fej-fej mellett áll a Kutyapárttal, Toroczkai Lászlóék támogatottsága 1-1 százalékponttal csökkent az elmúlt egy hónapban, és jelenleg a teljes népesség 5, a pártválasztók 6 százaléka szavazna a pártra. Magyar Péter tőlük is tudott szavazókat elvinni, de kevésbé veszélyezteti a szélsőjobboldali pártot a Tisza, mint a Momentumot és a Kutyapártot.

A Republikon felmérése szerint várhatóan nem jut EP-mandátumhoz a Jobbik-Konzervatívok és az LMP. Mindkét párt 2-2 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében is. Mesterházy Attila pártja, a Szocialisták és Demokraták meglepő módon 1 százalékon áll, pedig nem is indul a választáson. A felmérés szerint ugyanennyire népszerű a Jakab Péter-féle Nép Pártján és Vona Gábor pártja, a Második Reformkor.

Áprilisban nagy mértékben, 5 százalékkal csökkent a bizonytalanok aránya, már csak minden ötödik (19 százalék) választó nem tudja eldönteni, hogy kire szavazzon. Ez már közelít a 2022-es választás előtti utolsó méréshez, amikor a bizonytalanok aránya 16 százalék volt.

Rengetegen fognak szavazni idén

A válaszadók 73 százaléka állította azt, hogy idén biztosan elmegy választani, és 12 százalék mondja azt, hogy valószínűleg részt fog venni. Ez összesen a válaszadók 85 százaléka, ami éppen megegyezik a 2022-es országgyűlési választás előtt mért részvételi hajlandósággal. 2022-ben végül 70 százalék volt a választási részvétel. Az önkormányzati- és EP-választáson általában 50 százalék körül szokott alakulni a választói részvétel, így a mostani adatokból kiindulva ennél több szavazóra számíthatunk idén az összevont választáson.

A Republikon elemzése szerint bő egy hónappal az EP- és önkormányzati választás előtt folyamatosan változnak a pártok közötti erőviszonyok, és a közvélemény-kutatások eredményei között komoly különbségek vannak. Ettől függetlenül körvonalazódni látszik, hogy van három nagyobb politikai tömb, három parlamenti küszöbért küzdő középpárt, és néhány kisebb, 1 százalék körüli formáció.

Nagy Attila Tibor a Nap Híre YouTube-csatornájának Elemző című műsorában azt mondta: Van olyan felhajtóerő Magyar Péter Tisza Pártja körül, hogy 3, de akár 4-5 EP-mandátumot is szerezhetnek. Az elemző szerint Magyar Péter körül egy Elvis Presley-feeling alakult ki, amivel szemben a legtöbb párt tehetetlen. Szerinte a június 9-e választás legfontosabb tétje, hogy a DK marad-e a legnagyobb ellenzéki párt, vagy Magyar Péter Tisza Pártja lesz-e 2026-ban Orbán Viktor és a Fidesz kihívója. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés