Hirdetés

Nézőpont: durván elhúzott Magyar Péter pártja a DK mellett

Nap Híre portré Nap Híre

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártja 21 százalékon, míg a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója csak 12 százalékon áll a pártversenyben.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP listája vezet (48 százalék) egy hónappal az európai parlamenti választás előtt. A baloldali szavazók elsősorban Magyar Péter pártja (21 százalék), a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója (12 százalék) és a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék) között oszlanak meg, miközben a Momentum (1 százalék) és a Jobbik (1 százalék) önállóan már nem jutna be az Európai Parlamentbe - írja a 24.hu

Bár a Fidesz-KDNP listája vezeti a pártversenyt, az országgyűlési választáson csak 44 százalékot érne el, ami a 2014-es hazai választási eredményének felelne meg. A különbség oka, hogy a Fidesz szimpatizánsai aktívabbnak mondták magukat a közelgő európai parlamenti választáson, mint a jelenleg tét nélküli és távolibb országgyűlési választások esetében.

Mint írják, a kormány jobboldali ellenzéke is megalapozottan reménykedhet a mandátumszerzésben. A Mi Hazánk Mozgalom nemcsak a magyar parlamentbe jutna be (6 százalék) nagy valószínűséggel, de 5 százalékos eredményével EP-mandátumot is szerezhetne. A Nézőpont szerint az „ellenzékváltó-hangulatot meglovagolva” jelenleg a Tisza Párt a legnépszerűbb ellenzéki párt (egy „most vasárnapi” EP-választáson 21 százalékos támogatottsággal), mely mellett a Demokratikus Koalíció – MSZP – Párbeszéd közös lista (12 százalék), illetve a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék) jelenti a másik két baloldali pólust.

Jakab Péter mintegy 2 százaléknyi szavazótábora a másodlagos preferenciák alapján Magyar Péter pártját és a Gyurcsány-koalíciót erősítheti. Az öt évvel ezelőtt még két EP-mandátumot szerző Momentum (1 százalék) és Jobbik (1 százalék) az 5 százalékos küszöb közelébe se érnek, Vona Gábor pártja (3 százalék) ugyan megelőzi őket, de szintén nem számolhat bejutással. Szintén távol áll a mandátumszerzés lehetőségétől az önállóan induló LMP (1 százalék) és Márki-Zay Péter pártja (1 százalék) is – áll a Nézőpont közleményében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés