Hirdetés

Megvan Magyar Péter áttörésének első áldozata, kitört a pánik

Nap Híre portré Nap Híre

Magyar Péter pártjának berobbanását a Momentum sínylette meg a legjobban, az áprilisi közvélemény-kutatások átlaga szerint ugyanis nem jutna be az EP-be. De a Fidesznek is csökkent a támogatottsága, azonban a várható mandátumainak száma márciushoz képest nem csökkent: továbbra is a képviselői helyek több, mint fele néz ki a kormánypártoknak.

Az aktuális állás szerint öt listáról kerülhetnek képviselők az uniós parlamentbe, de abban szokatlanul nagy a szórás a felmérések között, hogy Magyar vagy Gyurcsány Ferenc mögött áll-e az ellenzék vezető ereje - írja a 24.hu. A lap legfrissebb számításaiból az derült ki, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de mindegyik párt veszített a támogatottságából azóta, hogy Magyar Péter felbukkant a politikai életbe. A portál a számításhoz hat közvélemény-kutató felméréseit vette alapul. 

Felidézték: a kegyelmi botrány kirobbanása előtt egy héttel úgy tűnt, hogy a Fidesz 13–14 EP-képviselői székkel és újabb elsöprő győzelemmel kalkulálhat, miközben a Demokratikus Koalíció megerősítheti a dominanciáját az ellenzéki térfélen. Mára azonban ezek a várakozások távolinak tűnnek. 

Az IDEA, a Medián, a Závecz Research, a Republikon, a Nézőpont és az Iránytű Intézet áprilisban publikált kutatásainak adatait eltérő időpontokban vették fel, így azok a Magyar-jelenség miatt megingó pártstruktúra változásának különböző időpillanatait rögzítik. A Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenésével azonban az események felgyorsultak, így a pártpreferenciák adatsorai között a megszokottnál jóval nagyobb a szórás. Szemléltetésképp: amíg két hónapja a biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottságát 43 és 53, a DK-ét pedig 11 és 20 százalék közé mérték az intézetek, addig mostanra a kormánypártok erejét 33 és 50, a Gyurcsány-pártét 9 és 26 százalék közé teszik, miközben az utóbbi listájára időközben az MSZP és a Párbeszéd is felkéredzkedett.

A nyilvánosságra hozott mérések átlaga azt mutatja, hogy hibahatáron belül, de az összes párt gyengült az egy hónappal korábbi kutatásokban még nem szereplő Tisza megjelenésével. A biztos pártválasztók körében februárban a Fidesz még 47 százalékon állt átlagosan, amit a kegyelmi ügy márciusra 43,5 százalékra csökkentett le. Áprilisban ez a szám tovább süllyedt: 41,3 százalékra. Választáson ilyen alacsony legutóbb a 2002-es parlamenti voksoláson volt a Fidesz támogatottsága (még a 2006-os vereség alkalmával is elérte a 42 százalékot), EP-választáson pedig ez lenne a valaha volt legrosszabb eredménye a pártnak. Ezzel együtt továbbra is a hazánknak járó képviselői helyek több mint felét a kormányoldal zsebelheti be az átlagolt felmérések alapján.

Március végén még úgy tűnt, hogy a Fidesznek két EP-képviselői mandátumába kerülhetett a kegyelmi ügy miatti népszerűségvesztés, azonban a növekvő elégedetlenséget egyetlen ellenzéki erő sem tudta igazán a maga javára fordítani. A Tisza viszont teljesen feldúlta az erőviszonyokat, bár meg kell jegyezni, hogy elsősorban az ellenzéki oldalon. A támogatottsági adatok átlagolása után a Fidesz még mindig 11 mandátummal számolhat, de ezt árnyalja, hogy ugyanez a szám egy hónapja még 11,7, két hónapja pedig 12,7 volt. Vagyis az áprilisi felmérések alapján a Deutsch Tamás vezette lista kettővel kevesebb képviselői helyet hoz a Fidesz-KDNP-nek, mint amennyije a mostani ciklusban van, de márciushoz képest nem csökkent tovább a várható mandátumszámuk.

Magyar Péter előretörése tehát egyelőre az ellenzéki oldalon jelent térfoglalást, de hogy mekkorát, arról erősen megoszlanak a vélemények, ugyanis a legerősebb ellenzéki erő meghatározásánál a leginkább széttartóak a kutatások. A Medián és Iránytű Intézet egyértelműen a Tisza Pártot, a Závecz és az IDEA pedig a DK vezette összefogását tartja izmosabbnak, nem is kevéssel, míg a Republikon és a Nézőpont Intézet adataiban nincs nagy különbég köztük. Így a mérések átlaga is közel hasonló erőt mutat: e szerint a Tisza 4,4,  a DK 4,1  képviselői helyet szerezne, ha most tartanák a választást, ami kerekítve egyaránt 4 mandátumot jelent. Százalékokra lefordítva Gyurcsány Ferencék 16,7, míg Magyarék 19,2 százalékon állnak átlagosan. 

Az áprilisi állás szerint a DK tehát megismételheti az öt évvel ezelőtti eredményét, míg az MSZP és a Párbeszéd – ha képviselőjük nem lesz is Brüsszelben, hiszen csak az ötödik és a hetedik helyet kapták – megússza, hogy lelepleződik a valódi támogatottsága.

A jelenlegi támogatottsági adatok szerint öt listáról kerülhetnek magyar képviselők az EP-be: a fent említetteken kívül a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk küldhet egy-egy politikust az uniós törvényhozásba. 2022 óta a bizonytalanok táborának növekedése mellett az összes párt közül csak a Mi Hazánk és Kutya Párt tudott érdemben erősödni. Most ez a folyamat is ellentétes irányt vett: egyik pártnak sem jött jól a teljes politikai osztályt kihívó Magyar feltűnése. A Kutyapártnak például egy hónapja átlagosan 1,5 képviselői helyet mértek, áprilisban viszont már csak egyet. A nemzeti radikálisok ennél is nagyobbat gyengültek: 2,7 százalékpontot. Ők a mérések átlagában már csak 0,8 székre számíthatnak, holott márciusban még két képviselőt küldhettek volna Brüsszelbe, most az egy sem biztos.

Az összes párt közül Magyar előretörését a Momentum sínylette meg leginkább, amely az áprilisi mérések átlaga szerint nem jutna az EP-be. Márciusban még 1,8 mandátum jutott volna a Donáth Anna vezette listának a kutatásokat átlagolva, áprilisban viszont csak 0,5. A százalékokat tekintve is látványos a gyengülés: egy hónap alatt 8-ról 4,8 százalékra, tehát a bejutási küszöb alá hullott az átlagos támogatottságuk. Ha a jelenlegi dinamikák nem változnak, akkor a Momentum lehet Magyar Péter első áldozata.

A többi párt – így a parlamentben ülő Jobbik és LMP, valamint a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt és az EP-választás kapcsán már a listaállítás feltételein elbukó, Jakab Péter-féle Nép Pártján – továbbra sem képes egyről a kettőre jutni: változatlanul 1–2 százalékon toporognak.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a legtöbb intézet 2–3 százalékos hibahatárral dolgozik, ráadásul az adatok átlagolása még tovább torzíthatja a képet. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés