Hirdetés

Kik állnak Magyar Péter brutális áttörése mögött?

Nap Híre portré Nap Híre

Magyar Péter politikai gyilkosságra készül a Momentum ellen és Donáth Anna asszisztál hozzá – többek között erről beszélt Nagy Attila Tibor a Naphire.hu YouTube-csatornájának Elemző című podcastjában.

Nagy Attila Tibor szerint a Momentum azért lehet Magyar Péter első áldozata, mert politikusai felszínesek, maga a párt pedig nem tudta eldönteni, hogy liberális vagy baloldali-e. Az elemző nem tudja mire vélni azt az internetet terjedő felvételt, ahol Donáth Anna egy Tisza Párt-pultban áll Magyar Péter pártjának aktivistáival. Az elemző nehezen tudja elképzelni, hogy a Momentumnak, különösen magas részvétel esetén, összejöjjön akár csak egy EP-képviselői hely júniusban. Ha a Momentumnak nehézséget okozott a 20 ezer ajánlás összehozása, akkor nehéz elképzelni, hogy hogy jönne össze 200 ezer szavazat az EP-választáson – tette hozzá Nagy Attila Tibor. 

A beszélgetésben szóba került a Nézőpont és a Medián mérése, amelyek egyaránt 45-50 százalék közé teszik a Fidesz támogatottságát. Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek miért sikerült 30 százalékos inflációs sokk és 40 százalék körüli élelmiszerinfláció mellett megőriznie a táborát. Nagy Attila Tibor szerint a Fideszt segítette, hogy az infláció meglódulásával egyidőben nem ugrott meg a munkanélküliség. Másrészt a Fidesz figyelt rá, hogy az infláció-ellenes lépések körül minél nagyobb zaj legyen (kötelező akciók, benzinárstop, országbérlet). Ami ennél érdekesebb szerinte, hogy a kegyelmi ügy és Magyar Péter megjelenése után sem zuhant be a Fidesz támogatottsága. 

Kezdődik-e új korszak június 9-én?

Hivatkozás másolása

A közvélemény-kutatási mérésekkel kapcsolatban Nagy Attila Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy mind itthon, mind külföldön előfordult, hogy az intézetek nagyokat tévedtek, gondoljunk csak a következetesen alulmért MIÉP-re és Mi Hazánkra, vagy akár a Brexit-népszavazás eredményére. 

Ami viszont közös még a Medián és a Nézőpont mérésében, hogy egyértelműen Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, sőt előfordul, hogy kétszer annyi szavazója van, mint a DK-MSZP-P listának, vagyis az említett három pártnak együtt. 

Ami Magyar Péter bejelentését illeti, hogy pártja nem indul a megyei listás választáson, Nagy Attila igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy elhiszi-e Magyarnak, hogy összejöttek minden megyében a szükséges aláírások, de egyes jelöltek tisztázatlan múltja és motivációi miatt végül úgy döntöttek, hogy visszalépnek a megmérettetéstől. Szerinte a Tisza Párt szervezetileg még nem állt készen arra, hogy a megyékben megméresse magát, ezért eleve hiba volt megpróbálni elindulni. Ezzel együtt érthetőnek tartja, hogy a Tisza Párt jelen akar lenni a kisebb településeken, ugyanakkor a szervezetépítés hosszú folyamat, amit nem lehet megspórolni.

Lényeges-e, mit mond Magyarról Dobrev és Kunhalmi?

Hivatkozás másolása

Nagy Attila Tibor reagált Dobrev Klára és Kunhalmi Ágnes Magyar Péterről szóló nyilatkozataira; előbbi „nagyon mérges” Magyar Péterre, utóbbi „kezd félni” attól, amit Magyar Péter szerinte csinál. Az elemző szerint nemigen hatnak ezek a nyilatkozatok, mert a közvélemény nagy része nem nagyon kíváncsi Dobrev Klárára és Kunhalmi Ágnesre. 

Szerinte amellett, hogy Magyar Péter gyűléseire jóval többen kíváncsiak, mint a többi ellenzéki párt fórumaira, az előbbi táborban van egy komoly azonosulás is a támogatóknak. Ezek a támogatók állnak amögött a folyamat mögött, amely oda vezethet, hogy a Magyar Péter vezette listának esélye van annak, hogy megverje a Dobrev Klára vezette listát, amivel új korszak kezdődhet a magyar politikatörténetben – mondta az elemző. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés