Hirdetés

Szörnyű hír jött a magyar nyugdíjakról, nagy bajban vannak az idősek

Nap Híre portré Nap Híre

A nyugdíjasok harmada a létminimum alá szorult, ma négyszer annyian dolgoznak nyugdíj mellett, mint tíz éve.

Megugrott a nyugdíj mellett dolgozók száma. Az év első négy hónapjában több mint 130 ezer 65 év feletti vállalt munkát, négyszer annyian, mint 10 éve - írja a Portfolio az rtl.hu cikke nyomán. 

A 65 év felettiek foglalkoztatása enyhíti a munkaerőhiányt és a munkáltatóknak nem kell fizetniük a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót sem az idősek után. A nyugdíjasok eleve több pénzt kapnak kézhez is, hiszen a 18 és fél százalékos tb-járulékot nem vonják le tőlük. Azonban nem biztos, hogy mindenki jókedvéből megy vissza dolgozni: az tlagnyugdíj már csak a nettó átlagfizetés felének felel meg Magyarországon. Nő a különbség, mert az ellátást egyedül az inflációhoz igazítja a kormány.

2023-ban minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorult, vagyis - a 13. havi ellátás ellenére - kevesebb, mint 160 100 forintból élt havonta. 

2022-ben kevesebb mint 18 százalékról több mint húszra nőtt a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett magyar nyugdíjasok aránya a KSH legutolsó adatai alapján. Azt írják, az egyszemélyes háztartások közül a 65 éves vagy annál idősebb nők helyzete volt a legrosszabb, egyharmaduk élt szegénységben, a legtöbben ezért kényszerülnek újra dolgozni a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés