Hirdetés

Nagyon elkeserítő helyzetben vannak a magyar nyugdíjasok

Nap Híre portré Nap Híre

Kiderült, hogy egy magyar nyugdíjas feleannyi dolgot sem tud venni a pénzéből, mint egy átlagos Európai Unióban élő nyugdíjas.

208 ezer forintra emelkedett a magyar átlagnyugdíj tavalyra, de euróban számolva az EU 27 tagállama közül ezzel csak a 24. helyen vagyunk. Vásárlóerő-paritáson mérve a magyar nyugdíjak az európai uniós átlag 45 százalékát tették ki, azaz feleannyi dolgot sem tud venni a pénzéből egy magyar nyugdíjas, mint egy átlagos EU-ban élő - írja a Forbes a Telex nyomán. 

Felidézték, 2004-ben az átlagnyugdíj 61 ezer forint volt, a 241 százalékos nominális növekedés nagy részét megette az infláció, de ez így is 43 százalékos emelkedésnek számított a nyugdíjak reálértékében. A meglepően nagy emelkedés oka a nyugdíjasok cserélődése volt: a frissen a rendszerbe belépők már magasabb nyugdíjakat hoztak magukkal, az évek során sokan elhaláloztak azok közül, akik még a korábbi, alacsonyabb nyugdíjakban részesedtek. Emellett megjelentek az olyan új formák is, mint a nyugdíjprémium és a tizenharmadik havi nyugdíjak ki- és bevezetése.

A magyar nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a cseh nyugdíjaktól, de megelőznek minket a lengyelek és a szlovákok is. Nyugdíj tekintetében Horvátország, Bulgária és Románia állt mögöttünk 2021-ben.

A naphire.hu korábban arról is írt, hogy melyik országban a legjobb nyugdíjasnak lenni ma. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés