Hirdetés

Ez durvul! Szörnyű hírt kaptunk a magyar határról

Nap Híre portré Nap Híre

A korábbiaknál többen, 4677-en léptek be Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4719-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek

A beléptetettek közül a rendőrség 93 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Vonattal 51 ember - köztük 30 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Egészen friss hír az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, hogy Áthaladt Románia és Moldova légterén két orosz rakéta pénteken, mielőtt elérte volna Ukrajnát - közölte Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök.  A Kalibr típusú rakétákat a Fekete-tengerről lőtték ki.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a légierő szóvivőjét idézve azt írta: Ukrajna ki tudta volna lőni a rakétákat, de nem tette meg, mert nem akarta veszélyeztetni külföldi országokban élő civilek életét. Moldova megerősítette Zaluzsnij beszámolóját, és elítélte légtere megsértését. A chisinaui védelmi minisztérium jelezte: élénk figyelemmel követi a térségbeli helyzetet. Az incidens miatt sürgősen bekérették az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba.

"Határozottan elutasítjuk a Moldovával szembeni legújabb barátságtalan lépéseket és nyilatkozatokat, amelyek teljesen elfogadhatatlanok népünk számára" - szögezte le a külügyi tárca. "Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy hagyjon fel a szomszédja elleni katonai agresszióval, amely számos áldozatot követel, és jelentős anyagi károkat okoz" - tette hozzá a minisztérium.

Ezzel szemben a román védelmi tárca jelezte: nem tudja megerősíteni, hogy orosz rakéta haladt volna át az ország légterén. A minisztérium közölte: a román légtérellenőrző rendszer észlelt egy manőverező robotrepülőgépnek tűnő tárgyat, amelyet a Krím félsziget közeléből indítottak egy orosz hajóról, de az csak Moldova légterébe hatolt be, Romániáéba nem. A tárca információi szerint az eszköz röppályája legközelebbi pontján 35 kilométerre volt a román határtól.

Moldova területén már többször bukkantak rakétamaradványokra az ukrajnai háború kezdete óta, de Románia esetében először került volna sor légtérsértésre. Románia a NATO tagja.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés