Hirdetés

Rettenetes a helyzet a magyar határon: az életükért menekülnek a családok

Nap Híre portré Nap Híre

Ttöbb mint tizenhatezren érkeztek Ukrajnából hétfőn.

Az ukrán-magyar határszakaszon 7113-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9240-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 98 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Friss hírek a háború kapcsán:

Hivatkozás másolása

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, Dánia 19 darab F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnába. A dán védelmi miniszter ugyanakkor kijelentette: "Ukrajna csak saját területén használhatja a Dánia és Hollandia által felajánlott amerikai F-16-os vadászgépeket." Volodimir Zelenszkij ennek kapcsán hétfőn a görög fővárosban bejelentette, hogy Görögországban fognak kiképezni ukrán pilótákat az amerikai F-16-os harci gépek használatára.

Mindeközben Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve 14 ukrán támadás visszaveréséről számolt be hétfőn. A tábornok a fronton elszenvedett ukrán veszteséget csaknem hétszáz főben nevezte meg, akik közül, mint mondta, mintegy 225 katona a Donyeck környéki harcokban esett el vagy sebesült meg. A megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között két lőszerraktárt és egy Szu-25-ös harci repülőgépet.

Az ukrán védelmi miniszter helyettese szintén arról számolt be, hogy az ukrán erők orosz támadásokat vertek vissza az ország északkeleti részén fekvő Harkiv régióban. Állítása szerint a hadsereg az elmúlt héten több négyzetkilométert foglalt vissza a keleti fronton. "A helyzet Kupjanszk irányában nehéz. Az ellenség nem adja fel előrenyomulási terveit, további erőket vonultat fel" - mondta Hanna Maljar az állami televízióban. Tájékoztatása szerint Oroszország a Harkiv környéki Kupjanszk város felé támad. Hozzátette: "Bízunk a védőkben, de ott nagyon nehéz a helyzetük. Az ellenség nem jut tovább".

Elmondta, hogy az ukrán erők Bahmut városától délre törnek előre, amelyet az orosz hadsereg májusban, hónapokig tartó véres küzdelem után foglalt el. A településnél az ukránok az elmúlt héten újabb három négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel. Maljar szerint nem történt jelentős változás a déli térség helyzetében, ahol az ukrán erők megpróbálják megosztani az orosz erőket és elérni az Azovi-tengert.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés