Hirdetés

Üzennek a magyar bankok: rengeteg pénzt bukik, aki kidobja ezt a napokban érkező levelet

Nap Híre portré Nap Híre

Heteken belül minden magyar számlatulajdonos fontos levelet kap a bankjától, amelyben kézhez kapják azt az összesítő kimutatást, amelyből kiderül, hogy pontosan milyen költségei voltak a számlavezetésnek az előző évben. Most kiderül azt is, hogy a bankok legfeljebb az infláció mértékével emelhetik ezeket a díjakat, amik így várhatóan 18 százalékkal nőnek majd idén. 

A Pénzcentrum felidézte, hogy a bankoknak minden év január 31-ig kell elküldeniük a szabványos szerkezetű díjkimutatást az ügyfeleknek. A számlatulajok egy év teljes költéségét egyszerre szerepeltetve kapják kézhez a kimutatást, így mindenkinek láthatóvá válnak azok a költségek, amiket a havi számlakivonatukon sokan nem követnek figyelemmel. Tehát gyakorlatilag pontos képet kapunk arról, hogy mennyi pénzünk megy el a bankszámláinkra.

A bankok rendszerint minden év elején az előző éves inflációval növelik a díjaikat. Ez azt jelenti, hogy 2024 elején jellemzően 18 százalék körüli drágulás várható – közölte a Pénzcentrum megkeresésére Fülöp Norbert, a Bankmonitor elemzője, akinek számításai szerint egy ügyfél átlagosan 35 000 forintot költ a bankszámlájára.

A portál szerint ennek a pénznek egy jelentős részét megspórolhatnánk, feltéve, hogy bizonyos feltételeket betartanak. Ilyen, hogy nem a bankfiókban, hanem ATM-ből vesznek fel pénzt, ami lényegesen olcsóbb megoldást jelent, különösen akkor, ha ki tudjuk használni a havi 150 000 forint díjmentes készpénzfelvételt. Erre minden hónapban bármelyik bank ATM-jében lehetősége van az ügyfeleknek, ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy ha többen használnak egy számlát, akkor összesen vehetek fel ennyi készpénzt költségmentesen – közölte a szakember.

Hozzátette, emellett fontos, hogy az utalásainkat net- és mobilbankon keresztül végezzük, mert ez is olcsóbb annál, mintha bankfiókban tennénk ugyanezt. Mint ahogyan azon is sokat lehet spórolni, ha nem SMS-ben kapunk értesítéseket, hanem inkább push üzeneteket kérünk a mobilbankunkba. Hiszen amíg az SMS-ek 30 forint/db körüli költséget jelentenek az ügyfelek számára, addig a push üzenetek teljesen ingyenesek. Illetve ma már rendelkezésre állnak ingyenes bankszámlák is, ezeknél azonban minden esetben valamekkora jövedelmet kell a számlára érkeztetni – mondta a szakember. A cikkből az is kiderült, hogy az ingyenes számlacsomaghoz már havi 75 ezer forint beérkező jóváírás is elegendő lehet bizonyos bankoknál. 

A Bankmonitor elemzője elmondta azt is, hogy egyes statisztikák szerint a magyarok nagyon nehezen váltanak bankot, az ügyfeleknek csak nagyjából a 3 százaléka teszi ezt meg. Pedig az egyszerűsített bankváltással a dolog pofon egyszerű.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés