Hirdetés

Lengyelországnak Orbán Viktor legnagyobb álmára fáj a foga

Nap Híre portré Nap Híre

Lengyelország is megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.

A hírt Andzej Duda lengyel államfő jelentette be kedden. Mint mondta, "a Lengyel Olimpiai Bizottság képviselőivel, a sportminiszterrel, valamint a kormányzattal folytatott megbeszélések után bejelentem, hogy megpályázzuk a 2036-os nyári olimpia rendezését".

Lengyelország a nyáron Krakkóban és a Malopolska régióban az Európa Játékoknak adott otthont, ötkarikás játékokat - sem télit, sem nyárit - viszont még nem rendezett.

Az korábban már kiderült, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Brisbane-nek ítélte oda a 2032-es olimpia megrendezését. Jövőre Párizsban rendezik meg az ötkarikás játékokat, 2028-ban pedig Los Angeles ad otthont a sporteseménynek - írja az Origo.

A lap azt is jelezte, hogy a 2036-os játékok megrendezésére eddig Mexikó és Indonézia jelentkezett még csak hivatalosan, de hamarosan India is benyújthatja a pályázatát. Ráadásul Magyarország is az érdeklődők között van, akárcsak hazánk másik szövetségese, Törökország.

A NOB néhány évvel ezelőtt történt szabálymódosításának eredményeként pályázati eljárás már nincs, helyette a jelentkezők zárt körű találkozókon egyeztetnek a NOB illetékeseivel, akik aztán kiválasztják az egyetlen általuk javasolt rendezőt, ezt pedig a NOB közgyűlésen szavazásra bocsátják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés