Hirdetés

Legyen óvatos, ha a Balatonnál nyaral, mutatjuk, hol csaphatnak le Önre bűnözők!

Nap Híre portré Nap Híre

Rengeteg magyar lepi el idén is kedvenc tavunkat. Nem csoda, ha felbolydult az élet a Balatonnál. Néhány napja vízibiciklis lányokat kell kimenteni, egy férfi sajnos belefulladt a tóba.

A vízimentők figyelmeztetést is kiadtak, de volt, hogy a katasztrófavédelemnek kellett lépnie.

A Pénzcentrum azt nézte meg, hogy hol leselkednek bűnözők a nyaralókra a tó környékén. Ha a rendőrségi adatbázisban az elmúlt egy évre szűrünk (2023.05.30-2024.05.29. közöttiek a legfrissebb adatok) akkor kiderül, hogy a legtöbb lopás a Balaton körül a Siófoki járásban történt, 379 darab százezer lakosra vetítve. Ehhez a járáshoz tartozik a névadó településen kívül többek között Zamárdi, Balatonföldvár, Balatonszemes és Balatonszárszó is. Hogy legyen viszonyítási alap: ugyanebben az időszakban Budapesten 391 lopásbűncselekmény jutott 100 ezer lakóra. 

A szomszédos Fonyódi járásban 214 ilyen bűncselekmény jutott százezer lakosra, ide tartozik Balatonlelle és Balatonfenyves is. A legkevesebb lopás a Balatonalmádi járásban történt a vizsgált időszakban, csak 70 jutott 100 ezer főre, de a Keszthelyi járásban és a Tapolcai járásban 80 alatt volt ez az érték.

Rablás tekintetében a Tapolcai járás vezet (34 eset/100 ezer fő a vizsgált időszakban), második helyen áll a Siófoki járás 16 esettel. A legjobban a Keszthelyi járás és a Balatonalmádi járás teljesített, ahol nulla ilyen cselekmény történt.

A gépkocsifeltörés sokkal inkább a déli parti járásokra jellemző, a Marcali járásban (9 db/100 ezer fő), a Fonyódi járásban (9 db/100 ezer fő) és a Siófoki járásban (14 db/100 ezer fő) is regisztráltak ilyen bűncselekményt. Ellenben az északi oldalon a Keszthelyi, a Tapolcai és a Balatonfüredi járásban nem történt ilyen cselekmény, a Balatonalmádi járásban pedig négy ilyet regisztráltak a vizsgált évben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés