Hirdetés

Itt a vége: lebontják a legendás magyar áruházat

Nap Híre portré Nap Híre

Ma kezdődik a Tokaj Áruház elavult épületének lebontása.

Fotó: tokaj.hu
Fotó: tokaj.hu

Tokaj városában épült fel 1983-ban az ország második Skála Áruháza, ám a helyén le kellett, hogy bontsanak két házat. Ma pedig a Sáros László által tervezett áruházépületre vár hasonló sors - tudta meg a boon.hu.

A magyarepitok.hu az épület kapcsán azt írta, a Szövterv áruháztervet Sáros László készítette, aki fiatal, ambiciózus építészként egy a kor színvonalát magasan mutató épületet alkotott. Olyan épületet hozott létre, ami saját korában szokatlan bátorsággal, a rendezési tervnek ellentmondva nem vitte beljebb az áruházat 15 méterrel a házak sorától, helyette a történeti beépítési vonalat meghagyva zártsorú beépítésben helyezte el az épületet. 

Mivel Tokaj lakosságának nagyobb része ma Kis-Tokajban, kertes övezetben él, így az áruház látogatottság az eltelt évtizedekben jelentősen visszaesett. A '80-as évek elején még kevés embernek volt autója, így a lakosságnak szüksége volt az intézményre, azonban ez az ezredfordulóra drasztikusan megváltozott. Ma már azonban az épület nem szolgálja a lakók kényerlmét, nem tartozik hozzá elegendő parkoló sem, ráadásul nehéz lenne az aktuális igényekre alakítani és energetikailag is korszerűtlen.

A környező épületek állapotfelmérését a kivitelező már elvégezte, Posta György polgármester pedig értesítette az érintett területen élőket a munkálatokról. 

November 17-én már meg is kezdődött az építési háló telepítése, majd november 20-án, hétfőn a bontásnak is nekiállnak. A tervek szerint 2024 januárig tartó bontáshoz és az azt követő építéshez elegendő felvonulási területet tudnak biztosítani az épület mögött, így a munkálatok nem zavarják majd a helyiek mindennapjait.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés