Hirdetés

Idén is kiosztották a Laposföld-díjat: egy orvosi egyesület kapta meg a nem túl hízelgő kitüntetést

Nap Híre portré Nap Híre

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta az idei Laposföld-díjat.

Fotó: Facebook/Szkeptikus Társaság
Fotó: Facebook/Szkeptikus Társaság

A Szkeptikus Társaság idén is kiadta a Föld napján a Laposföld-díjat, mellyel azt a személyt vagy szervezetet tüntetik ki, aki az elmúlt évben magyar nyelven, széles nagyközönség előtt terjesztett tévhiteket, álhíreket, áltudományos vagy tudományellenes nézeteket, s ezzel a Szkeptikus Társaság és szimpatizánsainak megítélése szerint egyaránt a legnagyobb társadalmi kárt okozta, erodálva a tudomány, a józan ész és a tények társadalmi elfogadottságát - írja az MTI. 

A nem túl hízelgő "kitüntetést" 2024-ben az áltudományos alapokon nyugvó homeopátiát gyógymódként alkalmazó orvosok köre, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta, a jelölés eredeti indoklása szerint azért, mert "orvosokat tömörítő civil szervezetként, tagjai szakmai tekintélyük által "hitelesítve" terjesztenek áltudományos nézeteket és alkalmaznak olyan gyógymódokat, amelyek igazoltan nem hatásosabbak a placebónál."

A Laposföld-díj odaítélése egy három körös kiválasztási folyamat alapján történt, a díjátadó ceremóniára április 22-én, a Föld napján került sor sajtónyilvános esemény formájában, amelyre a döntős jelöltek valamennyien kaptak meghívót, de nem voltak jelen. Az eseményen Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke ismertette a díj mibenlétét, a kiválasztási folyamatot, majd a döntőbe jutott személyek munkásságának azt a részét, amely alapján eldőlt, hogy potenciális díjazottak lehetnek. Végezetül bejelentette a 2024. évi díjazott kilétét.

Őket jelölték még idén:

Hivatkozás másolása
  • Prof. Dr. Kásler Miklós: mert áltudományos, teljességgel megalapozatlan állításokat fogalmaz meg számos, egymással össze nem függő témával kapcsolatban a finnugor elmélet eredetétől, az emberi lélek állítólagos kvantumfizikai hátterén át az LMBTQ-irány “természet-ellenességéig”.
  • Dr. Lenkei Gábor üzletember, általános orvos: mert az allergiák különböző típusait túlzott leegyszerűsítéssel élve a vitaminok hiányára vezeti vissza, miközben saját vitaminkészítményeit népszerűsíti.
  • Magyar Homeopata Orvosi Egyesület: mert orvosokat tömörítő civil szervezetként, tagjai szakmai tekintélyük által “hitelesítve” terjesztenek áltudományos nézeteket és alkalmaznak olyan gyógymódokat, amelyek igazoltan nem hatásosabbak a placebónál.
  • Mi Hazánk Mozgalom politikai párt: mert összeesküvés-elméleteket terjesztenek (WHO állítólagos világuralomra törése, chemtrailek, stb), valótlan állításokkal riogatnak és oltásellenes hangulatkeltéssel élnek.
  • Schobert Norbert fitneszguru: mert nagy nyilvánosság előtt kifejtette, hogy nem hisz a Holdra szállásban, illetve a Gazdasági Versenyhivatal által megállapított megtévesztő üzleti gyakorlatával sem hagyott fel, a kialkudott csökkentett bírságot pedig nem fizette meg. Mindemellett oltásellenes gondolatokat is terjeszt.

Tavaly az ország legismertebb pszichológusa, Bagdy Emőke kapta a Laposföld-díjat. A társaság akkor ezt azzal indokolta, hogy a pszichológus a zexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért kapta meg az elismerést. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés