Hirdetés

Mbappé beszáll a francia politikába? Erre buzdítja a választás előtt álló fiatalokat

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Kylian Mbappé, Franciaország sztárfocistája arra szólította fel a választókat, hogy álljanak ki a "szélsőséges" pártok ellen, mivel megkezdődött a kampány az ország parlamenti választására.

Emmanuel Macron elnök a hónap elején írt ki előrehozott választásokat, miután riválisa, Marine Le Pen jobboldali Nemzeti Összefogás pártja győzött az EP-választásokon - írja a BBC.

Kevesebb mint két héttel a szavazás előtt a centrista szövetséget a bal- és jobboldali új koalíciók veszélye fenyegeti.

Szombaton a rendőrség becslése szerint negyedmillió ember tüntetett Franciaország-szerte a szélsőjobboldal hatalomra kerülésének lehetősége ellen.

Mbappé a vasárnap este Németországban tartott arra szólította fel a fiatal francia szavazókat, hogy utasítsák el a "szélsőségeseket", akik szerinte "a hatalom kapujában állnak".

"Lehetőségünk van arra, hogy megválasszuk az ország jövőjét, és hangsúlyoznunk kell a feladat fontosságát" - tette hozzá. A csatár azonban elismerte, hogy aggódik a fiatalabb szavazók körében tapasztalható széles körű apátia miatt.

Mbappé nem nevezte meg azokat, akiket szélsőségesnek tart, de egy kérdésre válaszolt csapattársára, Marcus Thuramra vonatkozóan, aki egy nemrég adott interjúban azt mondta, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás pártot szeretné távol tartani a hatalomtól.

A párt élesen kritizálta Mbappét a megjegyzései miatt. Nicolas Conquer, a Nemzeti Összefogás jelöltje a BBC Newshour című műsorában azt mondta, hogy "nem érzem helyesnek, hogy egy sportoló a válogatottból utasításokat adjon arra vonatkozóan, hogyan szavazzanak az emberek".

A jelölteknek vasárnap estig kellett regisztrálniuk az alsóházi nemzetgyűlés 577 képviselői helyére, mielőtt hétfőn hivatalosan megkezdődik a kampány.

Macron döntésének célja a Nemzetgyűlés feloszlatásáról az volt, hogy "új parlamenti többség jöjjön létre" - mondta a BFMTV-nek Edouard Philippe volt miniszterelnök, aki az elnöki blokkal szövetséges pártot vezeti.

A kampány első napjaiban új szövetségek alakultak ki a francia politika bal- és jobboldalán.

Létrejönni látszik egy új baloldali szövetség, az Új Népfront, amely a szocialistákat, a zöldeket és a radikális baloldali LFI-t pártot tömöríti.

A baloldali összefogás azonban máris a széttöredezés jeleit mutatta, mivel az LFI vezetője, Jean-Luc Mélenchon egyesek számára túlságosan megosztónak bizonyult.

Eközben a jobboldalon a Köztársaságiak pártjában dühös vita tört ki, miután annak vezetője, Eric Ciotti választási paktumot kötött a szélsőjobboldallal.

Pártja eredetileg ki akarta zárni őt, de egy bíróság megsemmisítette ezt a döntést. 

Az ország korábbi szocialista elnöke, Francois Hollande szombaton bejelentette, hogy a legújabb politikai fordulatot követően ismét indul a parlamenti választásokon. Erre a szocialisták csupán annyit mondtak, hogy "tudomásul veszik" Hollande lépését.

Katasztrófa lenne az ország számára?

Hivatkozás másolása

Gabriel Attal miniszterelnök, aki az elnöki blokk kampányát vezeti, azt mondta, hogy a választóknak három választási lehetőségük van.

A baloldali Népi Front és a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás egyaránt "katasztrófa lenne az ország számára" - mondta.

"Van egy harmadik blokk... amelyet mi vezetünk" - mondta az RFL műsorszolgáltatónak.

A szavazás első fordulójára június 30-án kerül sor, a döntő második fordulóra hét nappal később.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés