Hirdetés

Sokkoló dolgot fedezett fel egy új kutatás: komoly gondokat okozhat több népszerű élelmiszer is

Nap Híre portré Nap Híre

Súlyos problémákat okozhat rengeteg népszerű élelmiszer. 

Egy amerikai kutatás szerint migrént, kiütéseket, légzőszervi problémákat is kiválhat, emellett gyerekeknél fokozhatja az ADHD és a hiperaktivitás tüneteit a piros ételek egyik gyakori összetevője, az alluravörös ételfesték. A piros ételszínezékek, különösen a Red Dye 40 (alluravörös, E129) okozhatja ezeket a panaszokat – írja a Bors.

Az alluravörös ételszínezék mára az egyik legelterjedtebb ételszínezékké vált, amit nemcsak az USA-ban, hanem az EU-ban is alkalmaznak, bár szigorúbb szabályozás mellett. Európában az elfogadható napi beviteli mennyiség 7 mg/kg. A vizsgálatok szerint azonban az erre érzékenyeknél ez kockázatot jelent, allergiás reakciókat válthat ki. És hogy mikben lehet E129?

  • tejtermékekben,
  • üdítőkben,
  • édességekben,
  • vagdalthúsokban,
  • növényi fehérjéből készült termékekben,
  • jeges édességekben,
  • édesipari termékekben.

Az E129-es színezéket különösen a gyerekek idegrendszerére gyakorolt hatása miatt vizsgálták, mivel egyes kutatások szerint növelheti az agresszív viselkedés kockázatát, és és felerősítheti az ADHD-s tüneteket. Bár további kutatások szükségesek, a szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljük az E129-et.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés