Súlyos problémákat okozhat rengeteg népszerű élelmiszer.
Egy amerikai kutatás szerint migrént, kiütéseket, légzőszervi problémákat is kiválhat, emellett gyerekeknél fokozhatja az ADHD és a hiperaktivitás tüneteit a piros ételek egyik gyakori összetevője, az alluravörös ételfesték. A piros ételszínezékek, különösen a Red Dye 40 (alluravörös, E129) okozhatja ezeket a panaszokat – írja a Bors.
Az alluravörös ételszínezék mára az egyik legelterjedtebb ételszínezékké vált, amit nemcsak az USA-ban, hanem az EU-ban is alkalmaznak, bár szigorúbb szabályozás mellett. Európában az elfogadható napi beviteli mennyiség 7 mg/kg. A vizsgálatok szerint azonban az erre érzékenyeknél ez kockázatot jelent, allergiás reakciókat válthat ki. És hogy mikben lehet E129?
- tejtermékekben,
- üdítőkben,
- édességekben,
- vagdalthúsokban,
- növényi fehérjéből készült termékekben,
- jeges édességekben,
- édesipari termékekben.
Az E129-es színezéket különösen a gyerekek idegrendszerére gyakorolt hatása miatt vizsgálták, mivel egyes kutatások szerint növelheti az agresszív viselkedés kockázatát, és és felerősítheti az ADHD-s tüneteket. Bár további kutatások szükségesek, a szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljük az E129-et.
Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!