Hirdetés

Megbénul a közlekedés, brutális sztrájkra készülnek a Volánnál

Nap Híre portré Nap Híre

Eddig 5107 Volánbusz-sofőr  írta alá, hogy a munkáltató nem elégséges bérajánlása esetén kész sztrájkolni – közölte a Népszavával a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke.

Dobi István elmondta, abban az esetben szervez meg egy, a decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 400 autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges – január 28-ra és 29-re tervezett – sztrájkban. Most 49 százaléknál járnak, így egyre nagyobb az esély arra, hogy a buszsofőrök ismét sztrájkba kezdenek.

A következő három napban – vagyis bértárgyalás napjáig – még szűk 900 buszvezető egyetértésére lenne szükség. Mint mondta, a SZAKSZ-nak 2600 tagja van, tehát más szakszervezethez tartozók, és olyan munkavállalók is az akció mellett vannak, akik egyik szakszervezetnek sem tagjai.

Mint ismert, jövő hét kedden lesz a MÁV-Volán csoport érdekegyeztető tanács ülése, ahol az erre az évre vonatkozó bérajánlását teszi meg a munkáltató. A decemberi, nem hivatalos értesülések alapján a munkáltató először 6-8 százalékos béremelést tervezett, ami mára 10-12 százalékra nőtt, azonban a SZAKSZ 25 százalékos bérfejlesztést tart tárgyalási alapnak. Dobi István azonban leszögezte: 20 százalék alá semmiképpen nem megy. 

Bár az utasoknak van okuk aggódni a kétnapos sztrájk miatt, de a közelmúltban egy jó hírt is kaptak: hamarosan több százezren utazhatnak ingyen a MÁV-Volán járatokon.

A naphire.hu korábban arról is beszámolt, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy március elsejétől változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek. A 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét kiterjesztik a 14 év alattiakra, a 14 -25 év közöttiek pedig, ha nem vesznek bérletet, 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak csakúgy, mint a közszolgálatban – oktatásban, egészségügyben – dolgozók. A kedvezményért esetükben regisztrációra is szükség van.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés