Hirdetés

Ezrek haltak meg álmukban a Közel-Keleten, a földrengés gátakat is megrongált

Morvay Péter portré Morvay Péter

Kairótól Bukarestig érezni lehetett a hajnali törökországi földrengést, amelynek több ezer áldozata is lehet a mentőalakulatok becslése szerint.

Mint arról beszámoltunk, hajnali 03:17 perckor erős, 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli részét és Szíria északi részét, amelyben lakóépületek százai omlottak össze. Az utórengések is fokozták a pusztítást, ezek között volt, amelyik elérte a 6,6-es fokozatot - közölte a Times of Israel hírügynökségi jelentések alapján.

Az embereket álmukban érte a rengéssorozatlakosokat a rengések több órával hajnal előtt kizökkentették álmukból, és a hideg, esős és havas téli éjszakában a szabadba rohantak. A határvidék városaiban több tucat épület dőlt össze.

A romok alatt rekedt emberek felkutatására nem csak török és szíriai, hanem nemzetközi mentőalakulatok is a térségbe készülnek.

Bár Törökország fokozottan földrengés veszélyeztetett régiónak számít, a 7,8 erősségű földmozgás itt is rendkívüli erősségűnek számít. Legutóbb 1999-ban történt ilyen katasztrófa az országban, akkor több mint 18 ezren haltak meg.

Magyarországon soha nem volt ilyen erősségű földrengés, bár mint arról beszámoltunk, egy friss kutatás szerint nőtt Európán belül Magyarország földrengés veszélyeztetettsége

Az eddig hazánkban mért legpusztítóbb rengés 1763-ban történt, Komáromban, ami a város egyharmadát elpusztította. Ez a Richter skálán 6,3-es erősségű volt, a hajnali törökországi rengés ennél több mint egy nagyságrenddel pusztítóbb lehetett. 

Több ezer áldozata lehet a törökországi földrengésnek
Több ezer áldozata lehet a törökországi földrengésnek Apostol Péter, MTI/AP

A törökországi NTV helyszíni riportjában egy katasztrófamentő elmondta, hogy drámai kihívás eldönteni, hol kezdjék meg a mentést. 

„Hangokat hallunk itt - és ott is” 

– nyilatkozta segélyalakulat tagja az egyik lerombolt épület előtt Diyarbakir városában. „Lehet, hogy 200 ember van csak egyetlen utcában a romok alatt”.

A határ szíriai oldalán a földrengés a felkelők által ellenőrzött területeket sújtotta, ahol mintegy 4 millió ember él, akiket az ország hosszú polgárháborúja miatt Szíria más részeiből telepítettek ki.

Sokan közülük évek óta menekülttáborokban élnek, 

gyakorlatilag egészségügyi ellátás nélkül. 

Erdogan török elnök a Twitteren közölte, hogy „kutató- és mentőcsapatokat küldtek” a rengés által érintett területekre. „Reméljük, hogy közösen, a lehető leghamarabb és a legkisebb károkkal vészeljük át ezt a katasztrófát” – írta az államfő.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása izraeli áldozatokról, és a legsúlyosabban érintett területek nem olyanok, amelyeket jellemzően turisták látogatnak.

Nacim Gorur, a Török Tudományos Akadémia szeizmológus kutatója arra szólította fel a helyi hatóságokat, hogy azonnal ellenőrizzék a régió gátjait, nincsenek-e bennük repedések, hogy elkerüljék az esetlegesen katasztrofális áradásokat.

Törökországban a földrengés sújtotta területek elhagyására igyekvő emberek forgalmi dugókat okoztak, akadályozva a katasztrófavédelmi csapatok erőfeszítéseit, amelyek megpróbálták elérni az érintett területeket.

A hatóságok felszólították a lakosokat, hogy ne induljanak útnak. A régióban mecseteket nyitottak meg menedékként azok számára, akik nem tudtak visszatérni a megrongálódott otthonukba, miközben a hőmérséklet fagypont körül mozgott.

Damaszkuszban megremegtek az épületek, és sokan félelmükben az utcára vonultak.

Libanonban a rengés az ágyakból rázta fel a lakosokat, az épületek mintegy 40 másodpercig rengtek. 

Bejrútban sok lakos elhagyta otthonát, és az utcára vonult, vagy autóval menekült az épületek közeléből.

Izraelben hajnali 3 óra 17 perckor történt a rengés, amelyet az ország északi és középső részén is érezni lehetett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés