Hirdetés

Most közölték, már Magyarországon lehet az új omikronvariáns

Nap Híre portré Nap Híre

A szakértő szerint valószínű, hogy nálunk is el fog terjedni, és valószínűleg gyorsabban, mint más omikronvariánsok.

Ahogy arról korábban a Naphire.hu is beszámolt, egy Eris nevű új covid-variáns terjedt el az elmúlt hetekben. A variáns jelenleg minden hetedik esetért felelős az Egyesült Királyságban. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi adatai szerint Magyarországon tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. 

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója az InfoRádióban azt mondta, egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új vírusvariáns. 

Szerinte az Eris azért csak mostanában került be a hírekbe, mert a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni és a kórházba kerülések száma is nemrégen emelkedett meg drasztikusan, egy hónap alatt 12 százalékkal.

Az MTA doktora hozzátette: nem biztos, hogy az Erisnek tulajdonítható ez a tendencia. Nem kizárt, hogy az időjárási körülmények játszottak jelentős szerepet, ugyanis a mostani nyáron nagyon sok csapadék hullott, ami miatt az emberek sokszor zárt helyiségekbe kényszerülnek. Ugyancsak kedvez a vírus terjedésének a nedves és párás levegő, valamint az is, hogy az UV-sugárzás is sokkal kisebb.

A jelenlegi tünetek nem súlyosabbak a korábbiaknál, viszont az Eris valószínűleg gyorsabban terjed, mint az egyébként is gyors más omikronvariánsok. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés