Hirdetés

Borzalmas környezetkárosítás: rengeteg fáradt olaj került a Sorok patakba

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást folytatott egy 41 éves Vas megyei férfi és fiatalkorú társa ellen helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A hatóságokhoz még idén januárban érkezett jelzés arról, hogy Sorkikápolna községben, a Sorok pataknál környezetszennyezés történt. Ismeretlen személyek olajos hordókat és kannákat dobtak a patak medrébe, amelyekből az olaj a talajba és a vízbe került.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

A Vízügyi Igazgatóság munkatársai a helyszínen megállapították a környezetkárosítás tényét, majd a rendőrséghez fordultak. A helyszíni szemle adatai alapján 2 darab 200 literes olajos hordó, 2 darab 5 literes kanna és 5 darab 20 literes olajos kanna volt a patak medrében, illetve a meder környékén - olvasható a rendőrség honlapján.

A szombathelyi nyomozók figyelme az adatgyűjtések és kihallgatások során egy nemeskoltai férfira terelődött. Megállapították, hogy a 41 éves férfi alkalmi ismerősével közösen 2021 decemberében azzal a szándékkal, hogy megszabaduljanak a feleslegessé vált fáradt olajtól, gépkocsival a környező erdőbe ment, majd a Sorok patak medrénél megszabadult a feleslegessé vált szállítmánytól. 

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

A kannákat és hordókat a patak medrébe dobálták, amelyekből az olaj kiömlött, ezzel helyrehozhatatlan mértékben károsítva a földet és a hozzá tartozó élővilágot. A vízügyi szakemberek gyors és hatékony környezet tisztítása ellenére a patak vízét olyan mértékben károsították, hogy az még a szakszerű beavatkozással sem volt helyreállítható.     

Az üggyel kapcsolatban a nyomozók további 1 személyt helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat vádemelési javaslattal a Szombathelyi Járási Ügyészségnek megküldte.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés