Hirdetés

Brutális pofonokat osztogat a kormány az autósoknak: a gépjárműadó is változik

Garai Kitti portré Garai Kitti

Eddig két egyenlő részletben lehetett befizetni a gépjárműadót, azonban jövőre egyszerre kell a teljes összeget kiegyenlíteni április 15-ig.

Mint azt a naphire.hu is megírta, benyújtotta a kormány a 2024-es adócsomagot, amelyből kiderült, hogy megemelik a benzin és a gázolaj adóját. Az Orbán-kormány mindezt azzal indokolta, hogy az EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg ezt. Arról is beszámoltunk, hogy várhatóan mennyivel drágulnak az üzemanyagok a kormány döntése következtében.

Ha ez nem lett volna elég teher az autósoknak, akkor van még egy rossz hírünk: kiderült, hogy a jövő évi adócsomag a gépjárműadózáson is jelentősen változtat.

A Totalcar azt írja, a jelenlegi szabályok szerint az adott évre vonatkozó gépjárműadót két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kell befizetni. Jövőre viszont egyszerre kell a teljes összeget kiegyenlíteni április 15-ig. Azonban, aki nem tudja egyszerre befizetni az adót, az kérhet öt hónapos részletfizetést a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

A gépjárműadó összege a kocsi korától és teljesítményétől függ:

  • a 0-3 éves autóknál kilowattonként 345 forint,
  • a 4-7 éveseknél kilowattonként 300 forint,
  • a 8-11 éveseknél kilowattonként 230 forint,
  • a 12-15 éveseknél kilowattonként 185 forint,
  • a több mint 16 éveseknél pedig kilowattonként 140 forint.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés