Hirdetés

Óriási a baj: a rekordmeleg miatt haldokolnak a korallok

Garai Kitti portré Garai Kitti

Világszerte elkezdtek kifehéredni a korallok a melegedő óceánok miatt - derül ki az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal tájékoztatásából. 

A kifehéredés akkor következik be, amikor a víz, amelyben a korallok élnek, túl meleg - írja a BBC. A kifehéredés azért is hatalmas probléma, mert a korallok tartják fenn az óceáni életet, a halászatot, így évente több billió dollárnyi bevételt "termelnek". 

Bár az óceánok hőmérséklete hónapok óta rekordokat dönt meg, de ez az első globális bizonyíték arra, hogy a felmelegedés hogyan hat a tengeri életre. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) megerősítette a "tömeges hőstressz" jelenlétét az óceánokban a tudósok beérkező jelentései nyomán. Bár a kifakult korall gyönyörűnek tűnhet a képeken, de a korallzátonyokat vizsgáló tudósok szerint közelről világosan látszik, hogy a korall egyértelműen beteg és leépül.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kenyában és Brazíliában dolgozó tudósok a BBC Newsnak arról számoltak be, hogy megdöbbenéssel, sőt dühvel figyelték, ahogy az általuk kedvelt korallokat fenyegeti vagy pusztítja a melegebb óceán. Az első figyelmeztető jelek tavaly a Karib-tengeren jelentek meg, amikor a fürdőzők azt tapasztalták, hogy Florida partjainál a víz olyan meleg, mint egy pezsgőfürdő. Ez a hőség aztán átterjedt a déli féltekére, mostanra pedig a világ korallállományának több mint felét érintette, többek között az ausztráliai Nagy-korallzátonyt, valamint Tanzánia, Mauritius, Brazília, a csendes-óceáni szigetek, a Vörös-tenger és a Perzsa-öböl partjait.

Tavaly augusztusban az óceánok globális átlaghőmérséklete megdöntötte minden idők rekordját, és azóta szinte minden nap átlag feletti a hőmérséklet. Az éghajlatváltozás a tenger felszínének hőmérsékletét növeli, mivel az olaj, a szén és a gáz elégetésekor kibocsátott melegítő gázokat az óceánok elnyelik. Az El Niño - egy természetes éghajlati jelenség - szintén hozzájárult a melegebb hőmérséklethez, bár vannak jelei annak, hogy most gyengül.

Februárban Neal Cantin tudós 10 napon vizsgálta a Nagy-korallzátonyt. Az ENSZ örökségi terület 2000 km hosszú, vagyis nagyjából az USA keleti partjának hosszával megegyező hosszúságú. Elmondása szerint most először dokumentálták a Nagy-korallzátony tengeri parkjának mindhárom területén a fehéredés nagyon magas szintjét.  Dr. Cantin hozzátette: ez a szint valószínűleg sok korallt fog elpusztítani. 

A korallok létfontosságúak a bolygó számára. A tenger építészének is nevezik, mivel hatalmas struktúrákat épít, amelyek az összes tengeri faj 25%-ának adnak otthont. Anne Hoggett tudós három évtizede merül az ausztráliai Lizard-szigeten, egy gyönyörű zátonyon. Február óta azonban ismét kiterjedt fehéredést látott. Sok kutatóhoz hasonlóan őt is sokkolta, hogy az 1998-as tömeges fehéredés után ez újra megtörténhet. 

A korall képes felépülni a hőstresszből, de ehhez időre van szükség - ideális esetben több évre. Ha legyengül, fogékony a betegségekre, és könnyen elpusztulhat. "Ha kapnak egy esélyt, a korallok valójában ellenállóak és képesek felépülni. De mivel a fehérítés egyre gyakoribbá és erősebbé válik, ez az ablak egyre szűkül" - mondja Dr. Emma Camp, az ausztráliai Sydney-i Műszaki Egyetem munkatársa. A legutóbbi tömeges globális fehéredés 2014-2016-ban volt. Azóta az óceánok hőmérséklete annyira felmelegedett, hogy a NOAA-nak három új hőségriasztási szintet kellett bevezetnie.

A kenyai David Obura ökológus rengeteg jelentést kap a fehéredő korallokról az Indiai-óceánon dolgozó vadőröktől, tudósoktól és halászközösségektől. Elmondása szerint februárban Madagaszkáron kezdődött a fehéredés, aztán Tanzániára és a Comore-szigetekre is átterjedt. Mint mondta, a halászok jól ismerik a korallokat és azonnal tudják, ha valami baj van. Szerinte aggódnak a halászat jövője miatt, mert ha a korallok elpusztulnak, az hatással lesz a halak táplálkozási szokásaira is, és ezáltal a halászok megélhetésére is.

Van némi remény

Hivatkozás másolása

A múlt héten közzétett kutatás reményt ad arra, hogy a korallok hűvösebb, mélyebb vízben - 30-50 méteres mélységben - tovább maradhatnak életben. Az eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a mélyebb vizekben élő korallok akár 3 Celsius-fokos globális felmelegedést is túlélhetnek - erről Jennifer McWhorter, a NOAA munkatársa beszélt. 

Azonban minden koralltudós azt mondja, hogy el kell fogadnunk, hogy az általunk ismert zátonyok véglegesen megváltoznak, és a kisléptékű helyreállítási munkálatok nem menthetik meg a korallokat globálisan. Szerintük csak az üvegházhatású gázok kibocsátának gyors és globális csökkentése jelentene megoldás, amely megállítaná az óceánok felmelegedését és garantálná, hogy legalább néhány korall megmaradjon. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés