Hirdetés

Borzalmas tragédia: Meghalt egy hevesi munkás a kontár kivitelező miatt

Nap Híre portré Nap Híre

Gépkocsibeálló építésére vállalkozott egy autószerelő, de a szakszerűtlenül épített támfal ledőlt, maga alá temetve két dolgozót. Az eset kapcsán a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a bíróság előtt.

A vádirat szerint a terhelt 2021 augusztusában vállalta el a kb. 25 négyzetméter alapterületű nyitott beálló építését egy felső-mátrai településen. A papíron nem létező tervek szerint a területet támfalakkal kellett körbevenni egy emelkedős részen, az erdőben található hétvégi ház előtt. Ehhez a vádlott szerezte be az építőanyagokat, melyek azonban nem voltak megfelelő teherbírásúak. A férfi alkalmazottai – akik részben szakmunkások voltak – többször jelezték ezt, de hiába, ezért végül levonultak a területről.

Az utánuk a helyszínre érkező három dolgozó a vádlott utasításainak megfelelően folytatta a munkát, melynek során a hátsó, magasabb, ám instabil falrész elé egy megerősítő újabb támfalat próbáltak emelni. Eközben a falszerkezet összeomlott és a kidőlő zsalukövek rázuhantak a két sértettre. Ennek következtében egyikük súlyos sérüléseket szenvedett, a másik munkás pedig a helyszínen életét vesztette.

Halála közvetlen okozati összefüggésben áll a vádlott mulasztásaival, azzal, hogy a támfal kivitelezése során sorozatosan megszegte a vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint – a figyelmeztetések ellenére – több alapvető szakmai szabályt is figyelmen kívül hagyott.

A járási ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a szakképzetlen kivitelezőt.

A vádhatóság a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy amennyiben a terhelt az előkészítő ülésen a bűnösségét a váddal egyezően beismeri, úgy a bíróság vele szemben két év, végrehajtásában öt évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, valamint öt évre tiltsa el őt a kőműves foglalkozás gyakorlásától. Az eddigi eljárás során közel 900.000 forint bűnügyi költség keletkezett, aminek megfizetésére az ügyészség szintén a vádlottat indítványozta kötelezni - olvasható az ügyészség honlapján.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés