Hirdetés

Sorra végzik ki a volt kormánytagokat Putyin szövetségesei

Morvay Péter portré Morvay Péter

Iránban kivégezték a kémkedés vádjával halálra ítélt brit-iráni állampolgárságú Ali Reza Akbarit, egykori védelmi miniszterhelyettest. Néhány napja Észak-Koreában a volt külügyminisztert likvidálták. 

Az iráni igazságügyi hírügynökség, a Mizán közlése szerint "kivégezték Ali Reza Akbarit, akit halálra ítéltek 

a brit hírszerző szolgálatának végzett kémkedés miatt.

Iráni vád szerint Akbarinak köze volt az ország legjelentősebb atomtudósa, Mohszen Fahrizade 2020-es meggyilkolásához. Az iráni legfelsőbb bíróság ítélete szerint Akbari "a brit hírszerzés egyik legfontosabb ügynöke volt", számos államtitkot árult el megbízóinak.

Nagy-Britannia politikai indíttatásúnak minősítette a halálbüntetés kiszabását, és azonnali szabadon bocsátását kérte – írta az atv.hu.

A BBC Persian szerdán sugárzott hangfelvételén Akbari azt mondta, hogy kínzások hatására vallott be olyan bűncselekményeket, amelyeket el sem követett.

Putyin szorosabbra fűzte kapcsolatait Iránnal
Putyin szorosabbra fűzte kapcsolatait Iránnal

Ali Reza Akbari 1997 és 2005 között volt védelmi miniszterhelyettes a reformpárti Mohammad Katami iráni elnöke alatt, és szószólója volt az iráni nukleáris megállapodásnak, amely végül megszületett a Nyugat és Teherán között 2015-ben.

Az elmúlt hónapokban megromlottak a kapcsolatok Nagy-Britannia és Irán között, mivel a London részvételével is létrejött 2015-ös nukleáris egyezmény újraélesztésére irányuló erőfeszítések elakadtak.

Közben Oroszország oldalán Irán is közvetve beavatkozott az orosz-ukrán háborúba, és több száz katonai drónt szállított Moszkvának.  

Egy másik, Oroszországgal szintén szövetséges diktatúrában is tisztogatás történt január elején. 

Mint arról írtunk, Kim Dzsongun nem bír leállni, újabb baljósló hírek éreztek Észak-Koreából.

Kim Dzsong Un nem teljesen volt elégedett külügyminisztere teljesítményével, ezért kivégeztette.

Ri Jong Ho az észak-koreai nukleáris leszerelésről 2019-ben Washingtonnal tartott - eredménytelenül végződött - vietnami csúcstalálkozó óta eltűnt a nyilvánosság elől. Friss japán sajtóértesülések szerint a volt külügyminisztert tavaly kivégezték.

Ri Jong Hóról utoljára 2020 áprilisában számolt be az észak-koreai állami média, amikor eltávolították a Kim Dzsong Un által elnökölt legfőbb döntéshozó testületből, az Állami Ügyek Bizottságából. Külügyminiszteri pozíciójából már hónapokkal azelőtt menesztették.

Putyin odahaza is kemény kézzel bánik az ellenzéki politikusokkal, mint beszámoltunk róla, a két éve börtönben lévő Alekszej Navalnij életveszélyes állapotba került, német orvosok írtak levelet a napokban az érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés