Hirdetés

Kiszivárgott kormányhírek: ők lesznek az új miniszterek

 portré

Az Országgyűlés a május 16-i héten választhatja meg a miniszterelnököt, ezt követően egy-két napon belül megalakul az új kormány. De addig is szivárognak a hírek…

A Népszava korábban úgy értesült, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője távozhat, Pintér Sándor belügyminiszter újabb négy évet vállalhat, ahogy marad Varga Mihály is pénzügyminiszterként, de csak az adóügyekre és a költségvetésre koncentrálva.

A gazdasági stratégia, az energetika, valamint a fejlesztések koordinálása egy új tárcához kerülhet, amelynek várományosa az a Nagy Márton lehet, aki a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, majd a jegybank alelnökeként dolgozott, távozása után gazdaságpolitikai miniszterelnöki megbízott volt.

A lap szerint szinte biztos, hogy Gulyás Gergely marad a kancelláriaminiszter, míg Lázár János egy új, összetett feladatokkal, köztük az agráriumi, élelmiszeripari fejlesztésekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó tárca élén térhet vissza. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát szétbonthatják, az egészségpolitika irányításához visszatérhet Szócska Miklós, aki a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkára volt, jelenleg a Semmelweis Egyetem közszolgálati karának dékánja.

Elképzelhető, hogy lesz külön oktatási és kulturális tárca. A felsőoktatásért Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára felelhet. A Népszava viszont úgy tudja, hogy Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter ragaszkodik a felsőoktatás felügyeletéhez, és ő is a kormány tagja marad. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy már kétszer is beszélt Orbán Viktorral a kormány várható személyi összetételéről, de arra nem válaszolt, hogy kapott-e felkérést a folytatásra.

A Blikk arról írt, hogy Gál Kinga lehet Novák Katalin utódja a családokért felelős tárca nélküli területen. Az EP-képviselő, aki egyben a Fidesz alelnöke is, listás mandátumot szerzett a 2022-es választásokon, de nem lesz tagja a magyar Országgyűlésnek, helyét Pesti Imre kapta meg - foglalja össze a várható változásokat az Index.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés