Hirdetés

Vasárnap új királya lesz Dániának

Nap Híre portré Nap Híre

II. Margit dán királynő vasárnap mond le hivatalosan trónjáról, és helyét idősebb fia veszi át, aki X. Frigyes néven lesz Dánia királya.

A 83 éves, 52 éve uralkodó II. Margit újévi televíziós beszédében jelentette be lemondását és azt is, hogy az 55 éves Frigyes koronaherceg követi a trónon.

A nagy népszerűségnek örvendő Frigyes szigorúan véve nem volt lázadó, de gyermekkorában és ifjúként is nyomasztotta a ráirányuló médiafigyelem és az a tudat, hogy ő lesz majd a király - idézte fel Gitte Redder, a dán királyi család szakértője, hozzátéve, hogy a herceg csak húszas éveinek közepén vált magabiztossá.

A kamasz Frigyes neheztelt szüleire, mivel úgy érezte, hogy uralkodói feladataik teljesítése miatt elhanyagolták. A gyors autókban és pörgős életmódban keresett vigaszt, és az 1990-es évek elején elkényeztetett bulihercegnek tartották. 1995-ben azonban, miután megkapta diplomáját az Aarhusi Egyetemen, kezdett megváltozni a róla kialakult kép.

Egyetemi évei alatt Frederik Henriksen álnéven a Harvardon is tanult Amerikában.

A dán mellett angolul, franciául és németül is beszélő herceg a dán haditengerészetnél is szolgált, ahol a búváralakulat tagjaként a Pingo (Pingvin) becenevet kapta, és kitűnő eredménnyel fejezte be kiképzését. 2000-ben részt vett egy négyhónapos, 3500 kilométeres síexpedícióban Grönlandon.

Népszerűsége egyre nőtt, különösen azt követően, hogy 2018-ban elindította az azóta hagyományossá vált éves közösségi rendezvényt, a Royal Run-t (Királyi futást).

"Frigyes sportember, koncertekre és futballmeccsekre jár, ami miatt közvetlenebbül elérhető, mint édesanyja" - tette hozzá Redder.

"Nem akarom magamat egy erődbe zárni. Önmagam akarok lenni, egy emberi lény" - mondta egyszer Frigyes, megfogadva, hogy ezen az sem változtat majd, ha trónra kerül.

Feleségét, Mary Donaldson ausztrál jogászt Sydney-ben egy bárban ismerte meg a 2000-es olimpiai játékok alatt. A modern gondolkodású, a művészetek és a sportok iránt érdeklődő házaspár négy gyermekét igyekszik minél hétköznapibb körülmények között felnevelni, többnyire állami iskolákba járnak - írja az MTI.

Frigyes koronaherceg és felesége az utóbbi években, mióta a királynő betöltötte nyolcvanadik évét, egyre több uralkodói kötelezettséget vállalt át tőle.

II. Margit, Dánia népszerű uralkodója, aki vasárnap mond le a trónról, művészként és a monarchia modernizálójaként is maradandó életművet vallhat magáénak. A láncdohányos királynő uralkodik a legrégebben Európában. Éppen 52 éve, 1972. január 14-én lépett Dánia trónjára, apja, IX. Frigyes halála után.

Amikor II. Margit elfoglalta a trónt, a dánoknak csak 45 százaléka akart monarchiában élni, a többség úgy gondolta, a királyságnak nincs helye a modern demokráciában. Margit azonban modernizálta az intézményt, megengedte, hogy két fia közrendű feleséget válasszon magának, és karcsúsította a monarchiát.

A dán királyi család ma a világ legnépszerűbbjei közé tartozik, és a dánok 80 százalékának támogatását élvezi.

"Királynőként sikerült egyesítenie a dán nemzetet a nagy változások idején: a globalizáció, a multikulturális állam megjelenése, a 70-es és 80-as évekbeli, majd a 2008-tól 2015-ig tartó gazdasági válságok és a világjárvány alatt" - hangsúlyozta az AFP-nek nyilatkozó Lars Hovebakke Sorensen történész.

II. Margit ugyanakkor Dánia kulturális életének is kiemelkedő alakja. A festőművész, jelmez- és díszlettervező számos alkalommal dolgozott együtt a Dán Királyi Balettel és a Dán Királyi Színházzal. A közelmúltban a Netflix Ehrengard - Egy csábítás története című filmjéért mind díszlet-, mind jelmeztervezői kategóriában jelölték a legfontosabb dán filmes díjra.

A királynő Cambridge-ben és a párizsi Sorbonne-on is tanult, és folyékonyan beszél angolul, franciául, németül és svédül.

Számos könyvet illusztrált, köztük J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura című művének 2002-ben megjelent dán kiadását. Festményei dániai és külföldi múzeumokban és galériákban láthatók.

A családjában Daisynek becézett királynő sokáig arra készült, hogy akárcsak a több mint 900 éves dán monarchia történetének minden uralkodója, ő is haláláig a trónon marad. Lemondása bejelentésekor idős korával és egészségi problémáival magyarázta döntését.

Mint azt a naphire.hu megírta, óriási botrány miatt mondott le II. Margit királynő. Az uralkodó az újévi beszédében jelentette be, hogy 52 év uralkodást követően lemond a trónról idősebb fia, Frigyes javára. A királyi szakértők szinte meg vannak győződve arról, hogy a királynő azért döntött így, hogy megmentse a fia házasságát, ugyanis egyre több pletyka keringett arról, hogy a trónörököst Madridban egy mexikói színésznővel, Genoveva Casanovával fotózták le. A híresztelések szerint az új uralkodónak viszonya lehetett a színésznővel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés