Hirdetés

Botrány a repülőgépen: két nő bezárt egy egyéves kisgyermeket a gép mosdójába, mert nem hagyta abba a sírást

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Két nő bezárt egy síró kisgyermeket egy repülőgép vécéjébe, ami online vitát váltott ki Kínában arról, hogyan kell kezelni a síró, nyűgös gyerekeket a nyilvános helyeken.

Az incidens azután terjedt el a kínai interneten, hogy a két nő egyike, Gou Tingting egy videót tett közzé arról, ahogy a kislányt a fülkében tartja.

A posztjában úgy mutatta be magát, mint aki segíteni próbál a fedélzeten tartózkodóknak, de gyorsan visszatetszést váltott ki - közölte a BBC.

A légitársaság később megosztotta a nyilvánossággal, hogy a lány nagymamája adott engedélyt a két nőnek a "nevelésre".

Az incidens augusztus 24-én történt a Juneyao Airlines délnyugati Guiyang városából Sanghajba tartó járatán.

A kisgyermek, aki a nagymamájával utazott, sírni kezdett a repülőút alatt.

A légitársaság két nappal az eset után közleményben közölte, hogy a kislány nagymamája beleegyezett, hogy két nő elvigye a kislányt a mosdóba.

A Gou által a kínai közösségi médiában közzétett videón állítólag az látható, amint a másik nő azt mondja a kislánynak, hogy csak akkor hagyhatja el a fülkét, ha abbahagyja a sírást.

A helyi média beszámolói szerint a kislány egyéves volt, bár a légitársaság ezt a részletet nem közölte.

Röviddel azután, hogy közzétette a videót, gyors visszhangot váltott ki, és sokan bírálták Gout az empátia hiánya és a gyermek "megfélemlítése" miatt.

A kritikákra reagálva Gou azt mondta, hogy "inkább cselekszik, minthogy szemlélődő legyen".

"Csak meg akartam nyugtatni a gyereket, hogy mindenki nyugodt legyen" - írta a nő a Douyin, a TikTok kínai megfelelőjén.

Elmondta azt is, hogy néhány utas "a gép hátsó részébe húzódott, hogy elkerülje a zajt", míg mások zsebkendőpapírokat tömtek a fülükbe.

Gou a fiókját azóta privátra állította.

"A gyerekek egy-két évesen nem tudják kontrollálni az érzelmeiket. Mi a baj a sírással? Te nem sírtál, amikor kicsi voltál?" - tette fel a kérdést egy felhasználó a Weibón.

Egy másik a kislányra gyakorolt pszichológiai hatás miatt aggódott, mondván: "El kellene gondolkodnunk azon, hogy a közterületek hogyan tudnák jobban elfogadni és befogadni a kisgyerekeket".

Voltak azonban olyanok is, akik megvédték a nőket, mondván, a tettük indokolt volt, mivel a kislány nagymamája beleegyezését adta.

"Hogy őszinte legyek, néhány gyerek nem tud meglenni némi nevelés nélkül" - írta egy Weibo-felhasználó.

Egyre nagyobb vita alakult ki arról, hogyan kezeljék a Kínában "medve gyerekeknek" nevezett elkényeztetett fiatal gyerekeket, akik közterületen kiabálnak vagy megrongálják a köztulajdont.

A "medve" szó használata ebben az esetben arra utal, hogy Kínában néhányan úgy gondolják, hogy egyes gyerekek elvadultan viselkedhetnek.

Egyes közforgalmú vonatokon már külön fülkéket működtetnek a gyermekek számára.

A világ más részein megoszlanak a vélemények erről. Dél-Korea például több száz gyermekmentes zónát jelölt ki éttermekben, múzeumokban és színházakban.

A törvényhozók felszólították a kormányt, hogy szabaduljon meg ezektől a zónáktól, arra hivatkozva, hogy olyan társadalmat kell teremteni, amely jobban elfogadja a gyermekeket - különösen, mivel az ország alacsony születési rátával küzd (még rosszabbal, mint Kína).

A globális légitársaságok, köztük a török-holland Corendon Airlines és a szingapúri székhelyű Scoot légitársaság, lehetőséget kínálnak az utasoknak arra, hogy többet fizessenek azért, hogy gyermekmentes zónában foglalhassanak helyet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés