Hirdetés

Kína beszáll az orosz-ukrán háborúba?

Nap Híre portré Nap Híre

Kína és India összeállva Oroszországgal, valamint az ázsiai országokkal nagyon jelentős gazdasági hatással lesz a világra – erről beszélt Resperger István ezredes, a Magyar Agrár és Élettudományi egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának igazgatója, az ATV Spirit Keleti Szemle című műsorában.

Resperger hozzátette, a szomszédunkban zajló háborúnak Kína az igazi nyertese, mert Oroszország egyre jobban gyengül, illetve Kína bejelentkezett azokba az infrastrukturális létesítményekbe, amit a nyugati vállalatok ott hagytak Oroszországban. Arra is kitért, hogy hosszú távon a stratégiai partnere Oroszország.

Kiemelte, az ENSZ BT szavazásán Kína nem ítélte el Indiával együtt Oroszország agresszióját Ukrajna ellen, illetve szerinte most már az is látszik, szeretne betölteni egy balanszírozó szerepet a két fél között. Kína kidolgozott egy tizenkét pontos béketervet, ahol egy kicsit Ukrajna egy kicsit Oroszország és egy kicsit a világ szerepét hívta fel - hangsúlyozta.

Resperger István úgy véli: Kína azért kezdeményezi a békét az orosz-ukrán háborúban, mert két nagyobb gazdasági visszaesés volt Kínában és egy harmadikat már nem szeretne, így mindenképpen érdeke, hogy a fegyveres konfliktus minél előbb véget érjen.

A teljes adás itt tekinthető meg: 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés