Hirdetés

Kína és Amerika közel egy év után ismét szóba áll egymással

Nap Híre portré Nap Híre

Augusztus 29-én Hszi Csin-Ping kínai államelnök találkozott Jake Sullivannel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával. 

Az Egyesült Államok többször kimondta azt, hogy a fő ellenfele Kína – ezt mondta Kiss-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az ATV Keleti Szemle című műsorában, azzal kapcsolatban, hogy Kína és Amerika kapcsolata nem mindig felhőtlen. 

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: vannak olyan témák, amelyek a két országnak meg kell beszélnie egymással, erre jó lenne egy közös csatorna, amin keresztül tudnának kommunikálni. 

Augusztus 29-én Hszi Csin-ping kínai államelnök találkozott Jake Sullivannel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával, kérdés azonban, hogy vajon mire lehet ebből következtetni, hiszen 2023 óta a két ország nem kommunikált egymással. 

Ezzel kapcsolatban Salát Gergely Kína-szakértő a műsorban azt mondta: a találkozás eredményeként, hogy egy videókonferenciára kerülhet sor Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping államelnök között, de még egy csúcstalálkozó sem kizárt. 

A két szakértő úgy gondolja, hogy a találkozón számos témát fognak megvitatni, de a legfontosabb a kínai-orosz kapcsolat, illetve a hírszerzési és technológiai információk cseréje lesz. 

A teljes adás itt tekinthető meg:

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés