Hirdetés

Mutatjuk, hogyan loptak el 1000 milliárd forintot Kim Dzsong Un hackerei

Nap Híre portré Nap Híre

Az észak-koreai hackerek évek óta tevékenykednek állami hátszéllel, a Recorded Future's Insikt Group most egy jelentést is készített a kriptovaluta-lopásokról.

Az elemzők szerint a Kimszuki, a Lazarus Group, az Andarie és más hasonló csoportok 2017 óta 3 milliárd dollárnyi kriptopénzt lovasítottak meg. Ez jelenlegi árfolyamon mintegy 1054,7 milliárd forintot jelent. Kiderült az is, hogy az elmúlt évben pörögtek fel igazán a hackerek, már az összes kriptovalutát érintő támadás 44 százaléka mögött ezek a csoportok állnak - írja a HVG, hozzátéve, hogy a hackerek elsősorban a kriptotőzsdéket átmadják, de sokszor egyéni felhasználókat is megcéloznak.

A kriptovaluta ellopása a phenjani rezsim egyik legjelentősebb bevételi forrása, amit katonai- és fegyverfejlesztési programok finanszírozására fordítanak. Csak a tavalyi év során mintegy 1,7 milliárd dollárnyi kriptovalutát loptak el így, ami az ország GDP-jénk 5 százaléka, ami a katonai kiadások százalékával megfeleltethető összeg.  

A portál megjegyezte: az Egyesült Államok már többször szankcionálta az észak-korai hackercsoportokat, de ennek túl nagy hatása egyelőre nincs.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés