Hirdetés

Kiderült, idén ennyivel nőnek a hazai reálbérek

Nap Híre portré Nap Híre

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkeresete 13,7 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig - elsősorban a 25 év alattiak adómentessége következtében 14,8 százalékkal nőtt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője megállapította, a várakozásoknak megfelelően kétszámjegyű növekedést mutatott a januári bérdinamika. Míg az adó- és járulékmentességeket figyelembe véve a nettó bérek közel 15 százalékos növekedést mutatnak, addig a fizetések vásárlóereje, a reálkeresetek mindössze 5,4 százalékkal emelkedtek a rendkívül magas inflációs környezet következtében.

Átlag feletti keresetnövekedést mutatott az építőipar, valamint a szállítás, raktározás területe, ahol már hónapok óta hallani a rendkívüli munkaerőhiányról, és itt okozott komolyabb átrendeződést a minimálbéremelés keltette bértorlódás. Hasonló okok miatt volt majdnem 20 százalékos béremelkedés a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén - adta hírül az MTI.

A háború ellenére nem lesz komolyabb törés a bérdinamikában. Az erős bérkiáramlás ellenére a vásárlőerő-növekedés jóval visszafogottabb lesz, mivel az idei évben az infláció mértéke meghaladhatja a 9 százalékot, így a reálbérek nagyjából 5-6 százalék körüli növekedésével számolnak a szakértők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés