Hirdetés

Vége a készpénzes fizetésnek? Tarol a bankkártyás fizetés

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyon gyorsan nő a kártyás tranzakciók száma, miközben egyre kevesebb ember fizet készpénzzel. 

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi felmérése szerint az itthon forgalomban lévő bankkártyákkal összesen 448 millió vásárlási tranzakció történt a negyedév során, ami éves alapon 13,1 százalékos növekedés, értékük eközben az inflációt meghaladó mértékben, 24,4 százalékkal nőtt - adta hírül a vg.hu.

Ugyanez a növekedés megfigyelhető a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által üzemeltetett elfogadói hálózatban, ahol a vásárlási tranzakciók száma 12,6 százalékkal, értéke pedig 24,8 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben, de az átutalások használata is növekedett, darabszámban 2,8 százalékkal, míg értékben 39,1 százalékkal.

Egyre népszerűbb a mobilos fizetés is

Hivatkozás másolása

A jegybank vizsgálatából ugyanakkor kiderült, hogy még a kártyás tranzakcióknál is dinamikusabban nőtt a mobiltárcás fizetések száma. Már a kártyák 20 százalékát regisztrálták tulajdonosaik valamilyen mobiltárca alkalmazásba és használatuk egy év alatt 70,4 százalékkal nőtt. Ezzel már a 666 milliárd forintra emelkedett az ilyen jellegű elektronikus pénzforgalom.

Sajnos a visszaélések száma is nő

Hivatkozás másolása

A jelentés szerint a kártyás fizetések számának emelkedésével együtt nőtt visszaélések száma és értéke is. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a sikeres visszaélések aránya a teljes forgalomhoz képest továbbra is elenyésző. Továbbra is az adathalászathoz, adatlopáshoz kapcsolódó visszaélések teszi ki a legnagyobb részt. Ezek mellett még a pszichológiai manipuláció jelenik meg nagyobb összegekkel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés