Hirdetés

Kern András drámai döntésnek köszönheti a 75. születésnapját

Morvay Péter portré Morvay Péter

75 éves lesz idén januárban Kern András, akivel az ATV Heti Napló forgatott exkluzív riportot. A legendás színész Dezsi Zoltánnak azt is elárulta, milyen radikális döntést hozott 11 évvel ezelőtt.

„Kern András mindenben sikeres lett, amibe belekezdett. A drámai főszerepek ugyanúgy mennek neki, mint a kabarék vagy éppen a kuplék.” – így konferálta fel Sváby András, a Heti Napló házigazdája Dézsi Zoltán riportját.

A színész, rendező, énekes, író, humorista már 1958-ban, azaz tízévesen filmszerepet játszott, négy évvel később pedig a Ki Mit Tud egyik sztárja lett. 1970-ben szerződött a Vígszínházhoz, amelynek azóta is a tagja. 

2023 januárjában tölti be a hetvenötödik születésnapját.

Nem csak a pályafutás hossza, hanem a nagysikerű szerepek sokasága miatt szinte mindenkinek van személyes kedvence Kern Andrástól. 

Már 10 évesen szerepelt mozifilmben, az 1958-ban készült Kalandok az állatkertben című alkotásban, de láthattuk az Egri csillagokban, a Bors tévésorozatban, aztán Kardos doktorként Bujtor István oldalán több klasszikusban, meg A miniszter félrelép címszereplőjeként.

Szinkronszínészként az ő utánozhatatlan hangján szólalt meg Woody Allan és Richard Gere, megismerhettük énekes előadóként is, és persze a színpadon, számtalan darabban, volt amelyikben több százszor fellépett.

A rekordot a Játszd újra, Sam főszereplőjeként tartja 435 előadással.

Amikor a Napló riportere a születésnapi kívánságairól kérdezte, szokása szerint nem udvariaskodott.

A kerek évfordulót egészségesen, vidáman, boldogan, jókedvűen szeretné ünnepelni.

Kern András hangján szólalt meg magyarul Woody Allen
Kern András hangján szólalt meg magyarul Woody Allen

„No meg nagy és jó és fontos szerepeket játszanék, nagy sikerem lenne, különböző ilyen önző dolgok jutnak eszembe. Csupa ilyesmi. A világbékéről most nem is szólnék.” – tette hozzá a rá jellemző szarkasztikus humorral.

Mint arról beszámoltunk, ma már felhagyott a szinkronnal és a filmmel is, de a színházhoz hű maradt. 

Merthogy a magyar kabaré történelem egyik legtöbbször idézett mondatát is tőle hallottuk, 

a leszedhető ajtajú NDK turmixgépről.

11 évvel ezelőtt azonban Kern Andrásnak nagy döntést kellett hoznia, miután kis híján halálos gyomorvérzést kapott. 

Letette a poharat és azóta nem ivott egy kortyot sem, mint mondja,

így maradt életben.

Magáról elárulta még, hogy fiatalabb korában nagyon veszekedős, ellenállós, harapós volt, ha valami nem tetszett neki, a kor egyik leghíresebb rendezőjével, Jurij Ljubimovval is összekapott. 

Szinte apjaként tisztelte azonban Várkonyi Zoltánt, aki 1970-ben a Vígszínházba hozta.

„Ő lett az én osztályfőnököm a Színművészeti Főiskolán, és amikor végeztünk, akkor ide szerződtetett, és azt mondta, legyen maga itt, maga olyan színházi ember lesz, vagy színész, vagy rendező” – emlékszik vissza Kern.

Talán legismertebb filmes mondatát pedig egy másik legendás rendezőnek, Sándor Pálnak köszönheti, ami hosszú és nagyon sikeres pályafutásának is egyik mottója lett:

Egyedül nem megy. 

Kern azt mondja, hogy Sándor Pál rendező, Ragályi Elemér operatőr, Presser Gábor zeneszerző, Sztevanovity Dusán szövegíró és Kern András színész egyaránt úgy gondolják, hogy ők találták ki az azóta már örökzölddé vált címet,

 hiába a sikernek sok kovácsa van.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés