Hirdetés

Eldurvult a kormány tervei miatti tüntetés, egy ember meghalt

Nap Híre portré Nap Híre

Egy fiatal férfi életét vesztette, országszerte pedig több mint kétszáz ember megsebesült az új adók bevezetéséről szóló kormányzati tervek ellen csütörtökön tartott országos szintű tiltakozások során.

A kenyai kormány 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi emelni az adóbevételeket az országban.

A fővárosi rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett a tüntetők ellen - közölte a kenyai orvosi szövetség mellett még öt jogvédő csoport közös nyilatkozatban, helyi idő szerint csütörtök este - írja az MTI.

Az elhunyt férfit családja ügyvédje szerint rendőrök combon lőtték, és a 20 perc alatt, míg orvosi segítségre vártak, elvérzett.

A jogvédő csoportok szerint a helyszínen maradt töltényhüvelyek arra utalnak, hogy a hatóságok éleslőszert használtak a tüntetők ellen. Hozzátették: a hatóságok országszerte száz embert tartóztattak le.

A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a napi megélhetésért.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint ugyanakkor szükséges, hogy a kenyai kormány növelje bevételeit a költségvetési hiány és államkölcsönök fedezésére.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés