Hirdetés

Leleplezték: így derítheted ki, hogy a főnököd kémkedik-e utánad

Garai Kitti portré Garai Kitti

Tudtad, hogy a főnököd akár figyelhet is téged munka közben? Különösen igaz ez akkor, ha a vállalat berendezéseit vagy hálózatait használod. Ez a vezetőknek megengedett, azonban bizonyos szabályokat be kell tartaniuk: például átláthatónak kell lenniük és tájékoztatniuk kell arról téged, hogy figyelnek, máskülönben jogi problémákba ütközhet a kémkedésük. 

Az olyan tényezők, mint a munkavállalói morál és a hatalommal való visszaélés lehetősége, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről gondos figyelmet igényelnek. Ezért kulcsfontosságú, hogy olyan középutat találjunk, amely biztosítja a biztonságot és a termelékenységet, ugyanakkor megőrzi az egyéni magánéletet és a bizalmat – írja a New York Post

Kiemelik, hogy a vállalati kézikönyvek, munkaszerződések és irányelvek világosan kimondják, hogy a munkavállalók nem léphetik át a magánélet védelmit a vállalati erőforrások használata során. Azonban ezen feltételek elfogadása és teljesítése egyértelmű jogi keretet biztosít a munkahelyi "megfigyeléshez.”

Vannak azonban olyan titkos módok, amikkel a főnökünk megfigyelhet minket. Szoftverek és módszerek széles skálája áll a kíváncsi vezetők rendelkezésére, amelyekkel nyomon követhetik a munkafolyamatokat és bármi mást is.

Vannak olyan szoftverek, amivel bármikor ellenőrizhetik a munkavállalót

Hivatkozás másolása

Egyes szoftverek képesek képernyőfotókat készíteni, naplózni a billentyűleütéseket és webkamerafotókat készíteni a munkavállaló belegyezése nélkül. Ilyen például a Teramind, ami mindent nyomon követ, amit a számítógépen csinál. Még a Zoom munkameneteket is rögzíti, ráadásul a munkáltató valós időben is megnézheti, hogy épp mit csinál az alkalmazottja. 

De ott van még a Veriato Cerebral, ami a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a munkavállalók tevékenységét. Képes videófelvételeket készíteni a képernyőről, ezeket pedig a billentyűleütésekkel párosítja. Sőt, ami még rémisztőbb: ez a szoftver még azt is figyeli, hogy a dolgozó mennyire produktív és mennyi időt tölt egyéb tevékenységekkel.

A harmadik ilyen szoftver a Hubstaff, ami szintén nyomon követi, hogy a dolgozó mennyi időt tölt a feladataival, és rögtízi az aktivitási szintet. Emellett naplózza az egérmozgásokat, billentyűleütéseket, URL-eket és alkalmazásokat. A telefonokon pedig akár a tartózkodási helyet is nyomon tudják követni.

A negyedik a StaffCop Engerprise, ami átfogó keretet biztosít a felügyelethez, adatgyűjtéshez és jelentéskészítéshez. Képes hang- és videófelvételeket rögzíteni a számítógépről, vezérelni távoli asztalt, képeket rögzíteni webkameráról és szöveget kinyerni a képernyőképekből és dokumentumokból. 

A Spyzie-vel is vigyázni kell. Mint ahogy a neve is mutatja, ez a szoftver kémkedik a munkavállaló után, olyannyira, hogy még az okostelefon keresztül is követi a tevékenységeket és a tartózkodási helyet. A munkaadó láthatja, hogy hol tartózkodik és hova megy a munkaideje alatt a dolgozó. 

Végül pedig rendelkezésre áll még a CleverControl is. Ez nemcsak azt figyeli, hogy mennyi ideig aktív a gép előtt, hanem azt is lehetővé teszi, hogy titokban aktiválja a munkáltató a kamerát és a mikrofont. Emellett pedig naplózza a billentyűleütéseket és képeket készít a képernyőről is.

És most jöjjenek a szélsőséges esetek

Hivatkozás másolása

A cikkben néhány példán keresztül szemléltetik azt, hogy milyen szélsőséges esetek is előfordulhatnak. Például GPS-készüléket szerelhetnek a dolgozók autójára, amellyel még azt is nyomon követik, hogy hová megy. De vannak, akik egészen odáig fajulnak, hogy belenéznek a munkavállalók személyes e-mailjeibe és a közösségi média fiókjába. Szélsőségesnek számít a rejtett kamerák és mikrofonok elhelyezése, hiszen ezzel úgy rögzítik az eseményeket, hogy  nem szólnak erről a munkavállalóknak. De ugyanúgy bajba kerülhet a munkáltató, ha titokban figyelik vagy követik az alkalmazottakat. 

Hogyan lehet felismerni a munkahelyi kémkedést és megfigyelést?

Hivatkozás másolása

Van néhány módszer annak felderítésére, hogy a munkáltató kémszoftvereket használ-e a munkavállaló megfigyelésére.

Érdemes például a feladatkezelőt és a tevékenységfigyelőt ellenőrizni, és ezen belül ismeretlen aktív folyamatokat kutatni. Ez egy jó kiindulópont, ugyanis a legtöbb kémprogramnak a háttérben futnia kell ahhoz, hogy megfigyelhessen. De úgy is kiderülhet, ha átnézzük a gépen az ismeretlen telepített szoftvereket a telepített programok vagy alkalmazások listájában. Emellett érdemes a tálca ikonjait is átnézni, illetve ellenőrizni a VPN-eket és a proxykat, ugyanis egyes kémprogramok használhatják ezeket a hálózati tevékenységük vagy a helyük elrejtésére. Ami még buktató lehet, ha a böngészőbővítményeket átnézzük. 

Ám ez a néhány módszer sem biztos, hogy működik, ugyanis egyes kémprogramok titkosítás segítségével képesek lehetnek elkerülni a lebukást. Ha azt gyanítod, hogy megfigyelés alatt állsz, légy óvatos azzal kapcsolatban, hogy mit csinálsz a munkahelyi számítógépeden, és lehetőség szerint konzultálj informatikai szakértővel vagy ügyvéddel. Emellett jó, ha ismered a céged irányelveit és a helyi törvényeket, hogy értsd, mi a megengedett és mi nem. Továbbá javasolt, hogy a személyes eszközöket használjuk a munkahelyi ügyeken kívül. 

Nemcsak a főnökökkel kell vigyázni. Az okostelefonok elterjedése óta rengeteg veszélynek vagyunk kitéve, rengeteg csaló és hacker próbálkozik nap mint nap a személyes adataink és a bankkártyaadataink megszerzésével. Nemrégiben például írtunk arról, hogy van néhány alkalmazás, amit jobb azonnal letörölni a telefonunkról, ugyanis lenyúlják a személyes adatainkat. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés