Hirdetés

Kína és a globalizáció: hogyan lett Kína a Nyugat által kialakított világrend haszonélvezője?

Nap Híre portré Nap Híre

Az ATV Spirit Keleti Szemle című műsorának vendége Matura Tamás Kína-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója és Németh András, a HVG külpolitikai újságírója volt.

Megjegyezte, furcsának tűnhet, hogy egy kommunista állam ennyire elkötelezett a globalizáció mellett, de „szerintem teljesen érthető, hiszen Kína óriási győztese annak, hogy az elmúlt 30-40 évben bekapcsolódhatott abba a globalizált világgazdaságba, amelynek egyébként a fenntartási költségeit nagyrészt a nyugat és az Egyesült Államok viselik” - fogalmazott.

Ezzel kapcsolatban Németh András a HVG külpolitikai újságírója arra világított rá, hogy harminc évvel ezelőtt még Kína követte a nyugatot a technológiában, ma viszont már nagyon sok tekintetben megfordult ez a tendencia. A másik fontos tényező pedig szerinte az, hogy nyersanyagok közül a ritkaföldfémek közül Kínában van a legtöbb, ez az elektromos autók gyártásához elkerülhetetlen és Kína ebben megkerülhetetlen. Úgy látja, ez az oka annak, hogy a Nyugat próbál jóban lenni Kínával.

A teljes adás itt tekinthető meg: 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés