Hirdetés

Kegyelmi botrány: soha nem tudjuk meg, mit művelt Novák Katalin

Nap Híre portré Nap Híre

A Momentum frakcióvezetője arra kérte az új köztársasági elnököt, hogy hozza nyilvánosságra elődje, azaz Novák Katalin valamennyi kegyelmi döntésének hátterét.

Bedő Dávid kérésére meg is érkezett a várva várt válasz a Sándor-palotából, ám nem az, amire sokan számítottak. A momentumos politikus a Facebook-oldalán kiemelte, hogy

"az új köztársasági elnök semmit nem tesz elődje botrányos kegyelmi döntésének felderítéséért! Sulyok Tamás a beiktatásakor pedig azt mondta, köztársasági elnökként a teljes transzparencia híve lesz".

"Éppen ezért levelet küldtem az új államfőnek a beiktatása után, amiben arra kértem, hozza nyilvánosságra a Novák Katalin idejében született összes kegyelmi döntés hátterét és indoklását. Hisz az embereknek joguk van tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre, ahogy joguk van tudni azt is, hány ehhez hasonló eset történt még az elmúlt időszakban" - tette hozzá Bedő Dávid, majd megosztotta a Sándor-palota válaszlevelét is, amiben kiemelték, hogy

"a köztársasági elnök a feladat- és hatásköreinek gyakorlása során az alkotmányos és jogszabályi keretek között jár el. A hatályos jogszabályi környezetben az információs önrendelkezési joghoz fűződő alapvető alkotmányos jog tiszteletben tartása mellett az államfőnek nincs lehetősége arra, hogy az elődei kegyelmi döntéseivel kapcsolatban keletkezett adatokat nyilvánosságra hozza".

Mint írták, a kegyelmi ügyekhez kapcsolódó adatok személyes adatok, a vonatkozó törvény alapján bűnügyi személyes adatok, illetve a büntetőeljárás és a büntetés-végrehajtás irataiban foglalt olyan adatok, amelyek nyilvánosságra hozatalára nincs lehetőség - írja az Index.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés