Hirdetés

Történelme legsúlyosabb katasztrófájára készül Kalifornia

Morvay Péter portré Morvay Péter

A kár meghaladhatja az 1000 milliárd dollárt is

Hivatkozás másolása

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás okozta árvizek hatalmas mennyiségű vizet zúdítanak a szárazság sújtotta Kaliforniára.

A tanulmány megállapítja, hogy az éghajlatváltozás növeli a megaárvizek kockázatát, amelyek eláraszthatják a városokat és emberek millióit kényszeríthetik lakóhelyük elhagyására. Egy hónapig tartó szélsőséges vihar nyomán egyes helyeken több mint 250 centiméteres esőt hullhat Kalifornia hatalmas területein.

Bár az ismert sláger szerint Dél-Kaliforniában sohasem esik az eső, a valóságban a 20. század folyamán már többször is voltak súlyos árvizek. A kutatók azonban egy régebbi katasztrófára, az 1862-es nagy árvízre figyelnek, mivel a Kaliforniát fenyegető veszély napról napra nő.

Bár 160 évvel ezelőtt történt, az árvíz - amelyet az állam hatalmas területeit elborító történelmi esőzések miatt „megaviharként” tartanak számon - jól mutatja, hogy a veszély nem csupán elméleti.

 A „megaárvizeket” vizsgáló kutatók szerint az ilyen viharok általában 100-200 évente fordulnak elő.

Ma egy ilyen méretű árvíznek sokkal pusztítóbb hatásai lennének az államban.

Amikor 1862-ben több mint egy hónapon át szinte folyamatosan esett az eső, a vízáradat „egy hatalmas belvízi tengert hozott létre ... egy legalább 300 mérföld hosszúságú régiót”.

"Farmok ezrei kerültek teljesen víz alá - a marhák éheznek és fulladoznak" - írta egy kortárs tudós, William Brewer. „Az állam közepén az összes út járhatatlan; így minden posta el van vágva. A távíró sem működik már. A Sacramento völgyében az oszlopok víz alatt állnak”.

Becslések szerint 4000 ember halt meg, és az államban az összes vagyon egyharmada megsemmisült, beleértve a 800 ezer szarvasmarha egynegyedét, amely vagy megfulladt, vagy éhen.

Az 1862-ben víz alá került térségben ma sokkal több ember él, akkoriban az állam lakossága körülbelül 500.000 fő volt, ma viszont már közel 40 millió. 

„Ha hasonló esemény ismét bekövetkezne, olyan városok, mint Sacramento és Los Angeles egyes részei még a mai kiterjedt víztározók, gátak és elkerülő utak ellenére is víz alá kerülnének”.

Az ebből eredő katasztrófa becslések szerint 1000 milliárd dolláros kárt okozna, ami a világtörténelem legnagyobb katasztrófája lenne – állítják a tudósok.

A hatások túlmutatnának Közép- és Dél-Kalifornián - mondta Daniel Swain, a Kaliforniai Egyetem éghajlatkutatója, a tanulmány társszerzője. „Kalifornia minden nagyobb lakossági központját egyszerre érné a csapás - valószínűleg Nevadát és más szomszédos államokat is”.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés