Hirdetés

Katari közvetítéssel megállapodott Izrael és a Hamász a túszok és a gázaiak gyógyszerellátásáról

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Franciaország és Katar, a Perzsa-öböl menti ország, amely segített tető alá hozni a korábbi tűzszünetet, kedden késő este közölte, hogy megszületett egy megállapodás Izrael és a Hamász között arról, hogy gyógyszereket szállítanak a gázai izraeli túszoknak, valamint további segélyeket az ostromlott területen élő palesztinoknak.

Franciaország közölte, hogy október óta dolgozott az egyezségen, amely 45 krónikus betegségben szenvedő túsznak három hónapra elegendő gyógyszert, valamint egyéb gyógyszereket és vitaminokat biztosít. A gyógyszerek várhatóan szerdán érkeznek a Gázai övezetbe Egyiptomból. Ez az első ismert megállapodás a háborús felek között a novemberben kötött egyhetes tűzszünet óta – írja az AP.

Három és fél hónapja tart a háború

Hivatkozás másolása

Közben elkeseredett harcokat vív Izrael és a Hamász a gázai övezet északi részén, amely az izraeli offenzíva első célpontja volt, és ahol egész városrészeket pusztítottak el az izraeliek azóta, hogy a Hamász október 7-én brutális támadást indított Izrael ellen. Az övezet északi részén folyó harcok mutatják, hogy Izrael még mindig milyen messze van céljai elérésétől, vagyis a Hamász felszámolásától és a háborút kirobbantó október 7-i támadásban elfogott túszok kiszabadításától.

Több mint három hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett. 

Január közepén a gázai humanitárius válság egyre súlyosbodik, a terület 2,3 millió palesztin lakosának 85%-a elmenekült otthonából, és az ENSZ ügynökségei tömeges éhínségre és betegségekre figyelmeztetnek. A konfliktus kiszélesedésével fenyeget, miután az Egyesült Államok és Izrael több helyen tűzharcokba keveredett különböző, Irán által támogatott csoportokkal a régióban.

Izrael eltökélte, hogy szétzúzza a Hamász katonai és kormányzati képességeit, hogy az október 7-i támadás soha ne ismétlődhessen meg. A fegyveresek aznap a Gázai övezetből rontottak be Izraelbe, mintegy 1200 embert, többségében civileket öltek meg, és mintegy 250 embert fogtak el. Az Egyesült Államok erőteljes diplomáciai és katonai támogatásával Izrael mindeddig ellenállt a tűzszünetre vonatkozó nemzetközi felhívásoknak.

A túszok közel felét a tűzszünet alatt szabadon engedték, de több mint 100-an továbbra is fogságban vannak. A Hamász közölte, hogy nem engedi el a többieket, amíg Izrael be nem fejezi a háborút.

Regionális háború jön?

Hivatkozás másolása

Minél tovább tart a háború, annál inkább azzal fenyeget, hogy a térség lángba borul. Irán hétfőn késő este rakétákat lőtt ki az általa izraeli "kémközpontnak" nevezett létesítményre Erbilben, Irak északi, félautonóm kurd régiójának székhelyén, egy előkelő környéken, az amerikai konzulátus közelében. Irak és az Egyesült Államok elítélte a csapásokat, amelyekben több civil meghalt, Bagdad pedig tiltakozásul visszahívta iráni nagykövetét.

Irakban és Szíriában az Irán által támogatott csoportok több tucat támadást hajtottak végre az amerikai erőknek otthont adó támaszpontok ellen, és egy bagdadi amerikai légicsapás során a hónap elején meghalt egy Irán által támogatott milícia vezetője.

Jemenben az Irán által támogatott húszi lázadók az Egyesült Államok által vezetett múlt heti csapáshullámot követően újra támadásokat indítottak konténerhajók ellen a Vörös-tengeren. Az amerikai hadsereg kedden újabb csapást hajtott végre. Külön közölte, hogy két amerikai haditengerész eltűnt, miután a múlt héten rajtaütöttek egy Jemenbe tartó, iráni gyártmányú rakétaalkatrészeket és fegyvereket szállító hajón.

Izrael és a libanoni Hezbollah a gázai háború kezdete óta szinte minden nap tűzharcot folytat a határ mentén. A csapások és ellencsapások egyre súlyosabbak, amióta ebben a hónapban egy izraeli csapás megölte a Hamász politikai vezetőhelyettesét Bejrútban. Itt fennáll annak a veszélye, hogy megismétlődik a 2006-os háború Izrael és Libanon között.

Izraelnek még a Gázai övezet északi részét sem sikerült megtisztítania

Hivatkozás másolása

Gázában az izraeli hadsereg közölte, hogy erői mintegy 100 rakétakilövő állást és 60 használatra kész rakétát fedeztek el Beit Lahiya, a terület északi szélén fekvő város térségében. Az izraeli erők a hadművelet során több tucat terroristát öltek meg - közölte a hadsereg, anélkül, hogy bizonyítékokat szolgáltatott volna.

Mahmoud Abdel-Ghani, aki Beit Lahiyában él, elmondta, hogy az izraeli légicsapások több épületet is eltaláltak a város keleti oldalán.

Az októberi izraeli evakuálási parancsot követően több százezer ember menekült el Gáza északi részéből, köztük Gázavárosból. Izrael a háború első napjaiban elzárta a vizet az északi részen, és alig engedtek be segélyt a területre. Ám a területet így sem tudták megtisztítani a terroristáktól. Az AP által telefonon elért lakosok kedden a hetek óta legsúlyosabb harcokról számoltak be Gázavárosból.

"A bombázás nem szűnt meg" - mondta Faris Abu Abbas, aki a Tel al-Hawa negyedben él. Szerinte „az ellenállás” folytatódik az övezet északi részén. Ayoub Saad, aki a belvárosi Shifa kórház közelében lakik, azt mondta, hogy az éjszaka és keddre virradó éjszaka lövéseket és ágyúzást hallott, és látta, hogy halottakat és sebesülteket hoztak kocsikon a kórházba.

A Gázai övezet északi részén hetek óta tartó súlyos harcok után az izraeli tisztviselők az év elején azt mondták, hogy az izraeli hadsereg csökkenti az ottani hadműveletei intenzitását. A hangsúly a déli Khan Júnisz városára és a Gáza középső részén lévő, 1948 óta létező menekülttáborokra helyeződött át.

De az izraeli csapatok ott is heves ellenállásba ütköztek. A hadsereg szerint kedden legalább 25 rakétát lőttek ki Izraelre, és megrongáltak egy áruházat. Az izraeli 12-es csatorna szerint a rakétákat a Gáza középső részén lévő Bureij menekülttáborból lőtték ki.

Humanitárius válság Gázában

Hivatkozás másolása

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium kedden közölte, hogy az elmúlt 24 órában 158, az izraeli csapásokban meghalt ember holttestét szállították kórházakba, amivel a háború halálos áldozatainak száma 24 285-re emelkedett. A minisztérium nem tesz különbséget a civil és a terrorista halálos áldozatok között, de azt állítja, hogy a megöltek mintegy kétharmada nő és gyermek volt.

Magas rangú ENSZ-tisztviselők hétfőn arra figyelmeztettek, hogy Gázát széles körű éhínség és betegségek fenyegetik, ha nem engednek be több segélyt. Bár nem hibáztatták közvetlenül Izraelt, azt mondták, hogy a segélyek célba juttatását akadályozza a túl kevés határátkelő megnyitása, a lassú ellenőrzési folyamat és a folyamatos harcok az egész övezetben - amely nagyrészt Izrael ellenőrzése alatt áll.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint az ENSZ-ügynökségek és partnereik "nem tudják hatékonyan eljuttatni a humanitárius segélyeket, amíg Gáza ilyen súlyos, széles körű és könyörtelen bombázásoknak van kitéve". A háború kezdete óta legalább 152 ENSZ-alkalmazott halt meg Gázában.

Izraeli tisztviselők azt mondják, hogy nem korlátozzák a humanitárius segítségnyújtást, és felszólították az ENSZ-t, hogy a szállítás felgyorsítása érdekében biztosítson több dolgozót és teherautót.

Izrael a Hamász október 7-i támadása után teljesen lezárta a Gázai övezetet, majd az Egyesült Államok nyomására megnyitott több határátkelőt a segélyek előtt. Az Egyesült Államok és az ENSZ továbbra is sürgeti Izraelt, hogy könnyítse meg a segélyek áramlását. Izrael a Hamászt okolja a magas civil halálos áldozatok számáért, mert a terrorszervezet sűrűn lakott lakónegyedekben harcol. Izrael azt állítja, hogy erői nagyjából 8000 fegyverest öltek meg, de erre nem szolgáltatott bizonyítékot. Azt is közölték, hogy 190 izraeli katona halt meg a gázai offenzívában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés