Hirdetés

Drámai bejelentés élő adásban: Kósa Lajos elfogadta Karsai Dániel meghívását, kedden találkoznak

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Karsai Dániel korábban beszélgetésre Kósa Lajost. A fideszes képviselő reagált és elfogadta a meghívást.

Karsai Dániel
Karsai Dániel

Karsai Dániel az adásban elmondta, hogy miután túl van a kétnapos strasbourgi tárgyalása után, most bizakodik. Hangsúlyozta, hogy az ő hivatkozási alapja a bíróság előtt az emberi méltóság, annak elvesztése, az önrendelkezési jog, a világnézeti és vallásszabadság. A “másik oldalé” pedig az élethez való jog, amely olyan, mindenek felett álló szentség, amit soha nem lehet elvenni.

Ez pedig egy filozófiai, morális kérdés, de jogászként arról kell beszélni, mi az élet, mi a létezés. 

Élet-e egyáltalán egy olyan élet, amiben szenvedés van? 

- sorolta az alkotmányjogász, aki úgy érzi, hogy most az élete a nagy nehézségek dacára értelmet nyert.

“Itt vagyok, alkotmányjogi témákról beszélgetek” - fogalmazott. Itt kiemelte, hogy már mindenki számára hallható, hogy a betegsége a beszédét is érinti. Azt mondta, lehet, hogy egy nap eljut oda, hogy már nem tud kommunikálni, “és csak fekszem, bámulok ki a fejemből”, nézi a tévét és már pötyögni sem fog tudni. Úgy gondolja, hogy ebben az állapotában felvethető lesz az, hogy ezt már ne kelljen folytatni.

Kiderült, hogy az általa ismert kutatások szerint az ebben a betegségben szenvedők többsége nem a fizikai fájdalom, hanem a teljesen méltatlan élethelyzet miatt döntött úgy, hogy például Svájcban igénybe veszi a méltóságteljes távozás lehetőségét.

Nem megyek külföldre, amíg bűncselekmények számít, hogy a családom segít nekem 

- válaszolta arra a kérdésre, hogy utazna-e olyan országba, ahol legális az eutanázia. Sőt, miután ekkora nyilvánosságot kapott az ügye, egy külföldön elvégzett eutanázia igazi “valóságshow” lenne. Az ügyvédje hozzátette, hogy annak az embernek, akinek egy ekkora döntést kell meghoznia, szörnyű dilemma, hogy maga mellett szeretne tudni valakit, vagy inkább itthon tudná biztonságban a szeretteit.

Az eutanázia engedélyezésével összefüggő, esetleges visszaélések miatt félelmeket Karsai Dániel “arctalannak” nevezte. Példának hozta fel Hollandiát, ahol 20 éve működik ez a gyakorlatban, és a rendelkezésükre álló statisztikák szerint 1 százalék alatt van az olyan esetek száma, ahol apró eljárásjogi szabálysértés van. “Nyilván ebben a kérdésben a nulla a legjobb”, fogalmazott, de mint mondja a számok azt mutatják, a jogintézmény, az ellenőrző mechanizmusok jól működnek, nincsenek visszaélések. “Ezáltal nem több ember hal meg, hanem több ember értelmetlen szenvedését meg tudjuk oldani” - tette hozzá. A jogász számokat is ismertetett, ezek szerint 20 évvel ezelőtt körülbelül 2000-en éltek az eutanázia lehetőségével Hollandiában, a legutóbbi felmérések szerint pedig 6000 volt ez a szám.

A gyógyíthatatlan, ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel néhány napja arról posztolt, hogy amikor a Parlamentben volt, a kormánypárt képviselői közül egyedül Kósa Lajos állt szóba vele. A politikus ekkor megígérte neki, hogy leül vele beszélgetni.

Karsai így fogalmazott a bejegyzésében: “Csak annyit kérek, hogy budapesti akadálymentesített helyszínen találkozzunk és a beszélgetés nyilvános legyen. Biztosíthatom, hogy célom ezúttal is értelmes párbeszéd lefolytatása és még véletlenül sem sárdobálás.”

Az alkotmányjogász az ATV Start műsorában jelentette be, hogy Kósa Lajos szerdán válaszolt neki, és jövő héten kedden délután 1 órakor ülnek le tárgyalni a Parlamentben. Azt mondta Karsai, hogy a képviselő négyszemközt szeretne vele találkozni, ezért még az sem biztos, hogy az alkotmányjogászt elkísérhetik az ügyvédei. Mint mondta: nem tudja, mi olyanról beszélgetnének kettesben, ami ne tartozna mindenkire, de valószínűleg el fog menni a találkozóra.

Azt is kiemelte, hogyha Kósa Lajos szilárdan ragaszkodik majd az álláspontjához, pusztán a véleménye miatt nem fogja őt gazembernek tartani.

A férfi azért indított pert strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány viszont ellenkérelemben kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés