Hirdetés

Gyászol az ország: elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász

Nap Híre portré Nap Híre

Az alkotmányjogász szombat késő este, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el. 47 éves volt.

"Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel, az ALS-sel"

- írta a közösségi oldalán szombaton, késő este Karsai Péter, az alkotmányjogász testvére. 

Karsai Dániel az élete végéig az eutanáziáért küzdött, hogy méltó módon fejezhesse be az életét: tavaly szeptemberben jelentette be, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat ért - írja az 24.hu.

"Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg"

- jelentette be egy évvel ezelőtt a Facebook-oldalán, hogy súlyos ALS betegséggel diagnosztizálták. Innentől kezdve pedig kezdetét vette a nyilvános, az egész ország által nyomon követett küzdelme is az eutanáziához való jogért, amit végül jogerősen is elutasított az Emberi Jogos Európai Bírósága.

Karsai Dániel 1977. március 28-án látta meg a napvilágot Budapesten, édesapja Karsai László történész, a magyarországi roma és zsidó holokauszt, a magyar szélsőjobboldali mozgalmak, elsősorban a Nyilaskeresztes Párt történetének nemzetközileg elismert kutatója. Édesanyja, Kelemen Éva, a Budapest Műszaki Egyetem Tolmács- és Fordítóképző Központjának egyik alapítója és hosszú ideig vezetője volt, ő 2013-ban elhunyt.

Karsai a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tette le az érettségit, majd 2001-ben végzett az ELTE Jogi Karának győri tagozatán. Honlapján elérhető életútja szerint az egyetem elvégzése után az Alkotmánybíróságon dr. Czúcz Ottó alkotmánybíró személyi titkára volt, majd másfél év múlva az Igazságügyi Minisztérium Közjogi Kodifikációs Főosztályán helyezkedett el. Mindeközben elvégezte a szakmai gyakorlatot is, majd később állást is kapott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, 2009-es hazatérését követően pedig megkezdte ügyvédi pályáját, 2011-ben önálló ügyvédi irodát alapított.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés