Hirdetés

Karsai Dániel: "jelenleg nincs jogunk méltósággal meghalni, csak méltatlanul szenvedni"

Nap Híre portré Nap Híre

Két év telt el azóta, hogy Karsai Dániel kézhez kapta a kaposvári kórháztól a sokkoló diagnózist, miszerint gyógyíthatatlan ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) betegségben szenved. Az alkotmányjogász vasárnap a Post Mortem bejegyzéssorozatában emlékezett meg erről, és kijelentette azt is, hogy a fizikai leépülésével párhuzamosan egyfajta "szellemi felépülés" is lezajlott benne. 

Ma két éve kaptam meg az elbocsátó szép üzenetemet a kaposvári kórházban “a diagnózis: nem álságos, hanem: ALS” formájában. Az égiek ezzel egy új korszakot nyitottak az életemben. Volt és van benne minden. Legsötétebb, hideg, szeles és havas éjszaka a sátorban és mágikus napfelkelte a Radnai-havasokban. Éjsötét depresszió és tökéletesen boldog pillanatok, mint például Peti meglepi születésnapi bulija, vagy a Lélegezz! előadás nálam Lilla szülinapján. (Hanna és Dávid, ezért az élményért életünk végéig hálásak leszünk.)

- kezdte a bejegyzést Karsai, aki szerint a fizikai leépülésével párhuzamosan egyfajta szellemi felépülés is lezajlott benne, szúrta ki az Index

Múlt ősszel igazán komolyra fordultak a dolgok. A fizikai leépülésem folyamatos. Mára teljesen kerekesszékhez kötött, önellátásra képtelen valaki lettem. (Én magamat nyomoréknak látom, de tudom, tudom, ezt az eposzi jelzőt nem illik használni.) A fizikai leépülésemmel párhuzamosan - engem is nagyon meglepő módon - egyfajta szellemi felépülés is lezajlott bennem. Nem, nem vagyok próféta vagy megvilágosodott guru. De az elmúlt egy ėvet pár éve még nem tudtam volna így végig csinálni

- írta. Arra is kitért, hogy a strasbourgi eljárás és a nyomában az életvégi döntésekhez való jogról megindult közbeszéd páratlan volt Magyarországon. Hozzátette, hogy még messze nincs vége, hiszen "jelenleg nincs jogunk méltósággal meghalni, csak méltatlanul szenvedni."

Karsai Dániel szerint ezt az egészet megkoronázta a színdarab, amelynek alkotótársa lehetett. "Egy szinházi előadás. Ami működik. A nézők és a kritikusok szerint is. És részben én írtam. Nem álom, ugye?" 

A bejegyzése végén azt is megjegyezte, hogy nemrégiben valaki felvetette neki, hogy sokan bevállalnák a betegségét, ha ilyen sikeresen fejezhetnék be az életüket. "Ha mérleget kellene vonni, az nekem pozitív lenne. De ilyen ördögi paktumot nem kötnék. A világi siker jó dolog, de csak eszköz magasabb célok elérése érdekében. Én próbálom emelt fővel elfogadni, amit a sors ad és kihozni belőle a maximumot" - fogalmaz.

Mint ismert, Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), ugyanis úgy gondolta, az alaptörvény sérti az emberi önrendelkezési jogot az aktív eutanázia tiltásával. A keresetét a bíróság elutasította, de az alkotmányjogász nem adja fel a küzdelmet. Karsai felülvizsgálati kérelméről szeptember másodikán születik döntés Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán - idézte fel az Index.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés