Hirdetés

Itt a terv, így rehabilitálják a mocskos szájú papagájokat

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Eddig attól tartottak, hogy a káromkodó madarak rossz hatással lehetnek a többire, de most csavartak egyet az elméleten.

Fotó: Wikipédia

2020-ban rendkívüli intézkedésre került sor a kelet-angliai Lincolnshire Wildlife Parkban: az állatkertnek adományozott öt afrikai szürke papagájt el kellett különíteni a többitől. Szerencsére nem valamilyen betegség volt az ok: egyszerűen a gondozók nem akarták, hogy a többi madár eltanulja tőlük azokat a mocskos szavakat, amiket folyamatosan ismételgettek.

Most azonban úgy tűnik, fordulat jön: az állatkertben úgy döntöttek, vállalják a kockázatot, és az eredeti öt rosszcsont mellett három újonnan adományozott, káromkodó madarat is integrálnak az állományba - írja a CNN

"Ezek a madarak nem csupán káromkodtak, hanem rettenetes obszcén szavakat használtak" - mondta a CNN-nek a park vezetője, Steve Nichols.

Ha az új stratégia beválik, a nyolc papagáj a többiektől dallamokat tanulhat, és utánozni tudnak majd olyan hangokat, mint a telefoncsengés vagy egy teherautó tolatásjelzője. Ha pedig nem válik be, akkor "felnőtt madárházzá alakítják a részleget" - tette hozzá Nichols.

A park nagyméretű táblákat helyezett el, amelyek figyelmeztetik a látogatókat a papagájok beszédére, de Nichols szerint még egyetlen panasz sem érkezett.

Rendkívül okos madarak

Hivatkozás másolása

Az afrikai szürkék rendkívül társas papagájok, a vadonban akár 1000 madárból álló csoportokat alkotnak, amelyekben éjszakánként füttyögnek, és különböző hangokkal kommunikálnak egymással. A kutatók szerint intelligenciájuk szinte páratlan az állatvilágban, a majmokéhoz, bálnákéhoz és delfinekéhez hasonlítható.

A káromkodásokat különösen könnyű utánozniuk az afrikai szürkéknek, mivel szinte mindig ugyanabban a hangnemben és szövegkörnyezetben mondják ki őket, anélkül, hogy más szavak vennék körül őket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés