Hirdetés

Karácsony Gergey: "Új időszámítás kezdődik"

Nap Híre portré Nap Híre

Új időszámítás kezdődik a tarifareformmal március elsejétől a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésben, az utazók az új rendszer nyertesei - mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely közölte: a Lázár János építési és közlekedési miniszterrel hétfőn létrejött megállapodás alapján szerdán a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti az új rendszert létrehozó javaslatcsomagot.

Az "új rendszernek nem a kormány és nem a főváros a nyertese elsősorban, hanem az utazók" - fogalmazott a főpolgármester. Közölte, hogy a Budapest-bérlet árát a fővárosi önkormányzat tíz év után újra csökkenti, így március elsejétől 9500 helyett 8950 forintba kerül majd.

Lázár János és Karácsony Gergely hétfőn állapodott meg arról, hogy március elseje után a főváros egész területén változatlanul érvényes marad a Budapest-bérlet, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pedig elfogadja a Pest vármegyére váltott bérletet, illetve az országbérletet.

Karácsony Gergely kedden a változó közlekedési díjakat ismertetve arról beszélt, hogy március elsejétől a 14 év alattiaknak ingyenessé válik a közlekedés az állami szolgáltatóknál is, továbbá a 14 év feletti diákok és a 65 év alatti nyugdíjasok is sokkal olcsóbban utazhatnak majd.

A fővárosi önkormányzat a maga diákbérletét nem árusítja majd tovább, tehát a diákoknak a Pest vármegyére váltott bérlettel lehet majd jóval olcsóbban és nagyobb területen utazni. Ehhez hasonló mértékben csökken a 65 év alatti nyugdíjasok bérlete is - mutatott rá.

A sajtótájékoztatón bemutatott ismertető szerint a diákok Budapesten és Pest vármegyében 3450 helyett 945 forintért utazhatnak majd havonta.

A Budapest-bérlet árának csökkentését azzal indokolta a főpolgármester, hogy annak megvásárlása a fővárosiaknak továbbra is megérje, hiszen a fővárosban is használható Pest vármegyei, teljes árú havi bérlet ára 9450 forint.

Karácsony Gergely kijelentette: azért teszik meg ezeket a lépéseket, mert elkötelezettek abban, hogy a közösségi közlekedési népszerűségét és a szolgáltatás iránti bizalmat erősítsék.

További haszonként beszélt arról, a tarifareform azt a célt szolgálja, hogy az egyéni autóhasználat helyett a közösségi közlekedést használják, akik a fővárosba érkeznek, így csökkenjen a gépjárműforgalom.

Budapest életminőségét, közlekedési viszonyait alapvetően meghatározza az a tény, hogy egy nagyon intenzív gépjárműforgalom "zúdúl be" a fővárosba minden nap az agglomerációból - mutatott rá Karácsony Gergely.

Közölte, a megállapodás bizonyos szakmai részleteiről még egyeztetni kell, de az egy "kristálytiszta" logikát követ. "A bevételeket bedobjuk egy közös kalapba, és olyan mértékben osztjuk ezeket újra, amilyen mértékben az állami és fővárosi cégek szolgáltatnak az utasoknak" - fogalmazott Karácsony Gergely megjegyezve: "közös kalapba kerül" a Budapest-bérlettel, valamint az ország- és vármegye bérlettel kapcsolatos bevételek, plusz az a 12 milliárd forint, amely eddig a közösségi közlekedési normatívaként érkezett eddig a fővárosba.

Közölte, férőhelykilométer alapján fognak osztozni, és havonta elszámolnak majd.

A megállapodás fontos részeként emelte ki, hogy könnyű hozzáférés érdekében a fővárosi és az állami szolgáltató is árulja majd egymás bérleteit.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "ez egy pofonegyszerű, de mégis igazságos, méltányos és nem a politikai alkudozások, hanem világos számok alapján működő rendszer, amely leváltja azt a bonyolult és politikailag egyre nehezebb kezelhető korábbi elszámolást, ami a Budapest-bérlet érvényességét veszélybe sodorta az elmúlt időszakban".

A főpolgármester modellértékűnek nevezte a megállapodást.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, nehéz pontosan kiszámolni, hogy milyen pénzügyi hatása van a tarifareformnak, de a főváros úgy kalkulál, hogy a 2023-as évhez képest a főváros közösségi közlekedésből származó bevétele nagyjából 4-5 milliárd forinttal csökken majd.

Ez bőven megéri ahhoz az előrelépéshez képest, amelyet az utazóközönség tud majd élvezni - tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely ugyanakkor két kéréssel fordult a főváros pénzügyi helyzetéért aggódó budapestiekhez: arra kérte őket, hogy a jegyeket és bérleteket a BudapestGO alkalmazáson keresztül vásárolják, továbbá, hogy a fővárosban az olcsóbbá váló Budapest-bérletet válasszák.

A főpolgármester elmondta azt is, a BKK teljes termékstruktúráját át kell nézni, a díjakat csak lefele korrigálnák.

Karácsony Gergely közölte, a Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén egy elvi döntést hoz a megállapodás elemeiről, utána indul majd el a megállapodástervezet "részletes kitárgyalása és kimunkálása" - írja at MTI.

A megállapodás egy nagyon fontos első lépés egy ennél is integráltabb közösségi közlekedési rendszer irányába - jelentette ki a főpolgármester, aki szerint létre kellene hozni egy "kvázi agglomerációs" BKK-t. Azt mondta, a következő ciklusban létre kell hozni egy állami és fővárosi, adott esetben agglomerációs települési tulajdonban lévő regionális közlekedési központot.

Karácsony Gergely a dugódíjra vonatkozó kérdésre válaszolva azt közölte: nem terveznek ilyet, "pozitív ösztönzőkben" gondolkodnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés