Hirdetés

Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal, de megnyerte a főpolgármester-választást

Nap Híre portré Nap Híre

Megszületett az eredmény.

Bár késéssel, de péntek este végül megkezdődött a Nemzeti Választási Bizottság ülése a fővárosban. A Nemzeti Választási Bizottság először az érvénytelen szavazatokkal kapcsolatos tennivalókról számolt be hosszabban, majd annak végrehajtásáról is beszámoltak - írja az Infostart.

Ahogy arról a Nap Híre is beszámolt, a szavazatokat péntek reggel 9 órakor kezdték meg újraszámolni. Az érvénytelennek tartott, de érvényessé vált szavazatok megoszlása:

  • Grundtner András (Mi Hazánk): 53
  • Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd): 112
  • Vitézy Dávid (civil-LMP): 395.

Ez alapján Karácsony Gergely 41 vokssal nyert Vitézy Dáviddal szemben.

A portál kiemelte, hogy az ülésen javaslatot tettek a IV. és a VII. kerületben a főpolgármester-választás megismétlésére, amelyről szavaztak is, és támogatták. Ezen a ponton úgy tűnt, hogy Karácsony gergely megnyerte a főpolgármester-választást a fellebbezés után is, mivel a 324-es korábbi szavazatkülönbség 73-ra csökkent. Azonban ezután vita kezdődött az ülésen, ahol elhangzott, hogy az NVB visszautasítja a méltatlan bírálatot a "fideszes többséggel" kapcsolatban, mivel döntéseiket nagy többséggel vagy egyhangúlag hozták meg.

A tagok közül többen megjegyezték, hogy sok pontatlanságot tartalmaznak a választási szabályok, illetve hogy a választási bizottságnak kell sajtómegkeresésekre reagálni, amikor feszített tempójú munka van.

Volt olyan is, aki a fellebbezések tengerén pontatlan, jogszerűtlen beadványokat is talált, ezzel kapcsolatban is "van jogalkotói feladat".

Az ülésen elhangzott még az is, hogy a szavazatszámlálók "nem feltétlenül jogvégzett emberek", mindenesetre jó szándékúak, nem érdemelnek ilyen munka után olyan kritikát, "volt olyan helyiség, ahol minden szavazólap le volt rendesen kötegelve, volt, ahol egyik sem".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés